Hlavní obsah

Na skok do vesmíru. Na palubě matka s dcerou a bývalý olympionik s parkinsonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Virgin Galactic, americká společnost pro vesmírnou turistiku založená britským miliardářem Richardem Bransonem, vyslala k hranici kosmu raketové letadlo s vesmírnými turisty. Přímý přenos druhého komerčního kosmického letu s názvem Galactic 02 zahájila Virgin Galactic před 17. hodinou SELČ. Celý let v rámci této mise trval přibližně hodinu.

Živě: Druhý komerční let do kosmu společnosti Virgin GalacticVideo: Reuters

 
Článek

Mise odstartovala z kosmodromu America v Novém Mexiku, a to pomocí nosného letadla se dvěma trupy jménem VMS Eve, které neslo raketový letoun VSS Unity.

Jakmile letadlo VMS Eve vystoupalo do výšky asi 15 tisíc metrů, vypustilo stroj VSS Unity, který zažehl svůj raketový motor a letěl až k pomyslné hranici mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem, což je podle americké armády výška 80 km (obecně se jinak uvádí 100 km – pozn. red.).

Posádka i piloti následně zažili několik minut stavu beztíže a poté se vrátili zpět na kosmodrom.

Přistání na zemském povrchu bylo hladké.

Jednalo se o tzv. suborbitální let – to znamená, že lidé sice dosáhli pomyslné hranice vesmíru, avšak nedostali se na oběžnou dráhu Země.

Do vesmíru míří první matka s dcerou. První astronautky z Karibiku vyhrály cestu v loterii

Koktejl

Prvním vesmírným turistou při této misi Galactic 02 byl 80letý bývalý olympionik Jon Goodwin, který soutěžil jako kanoista na letních hrách v Mnichově 1972. Jak připomíná zpravodajská stanice CNN, Goodwin se stal druhým člověkem s Parkinsonovou chorobou, který cestoval do vesmíru.

Spolu s ním nyní cestovala i podnikatelka a instruktorka zdravého životního stylu a wellness Keisha Schahaffová z Antiguy, která místo na tomto letu získala v loterii. Jelikož vyhrála dvě letenky, vzala s sebou i svoji dceru Anastatiu Mayersovou, toho času studující fyziku a filozofii ve skotském Aberdeenu. Ta se ve svých 18 letech stala druhou nejmladší osobou, která dosáhla pomyslné hranice vesmíru.

Staly se zároveň první matkou a dcerou, které společně vyletěly do vesmíru. Stejně tak ještě nikdy předtím neletěl do kosmického prostoru člověk původem z Karibiku.

V kosmickém letadle VSS Unity tak letěli tři soukromí astronauti, dále jejich instruktorka Beth Mosesová a dva piloti: C. J. Struckow a Kelly Latimerová – oba dříve pracovali pro americký vesmírný úřad NASA. Nosné letadlo VMS Eve pilotovali Nicola Pecile a Mike Masucci.

Foto: Reuters

Druhý komerční let do kosmu společnosti Virgin Galactic

Mise Galactic 02 byla teprve druhým komerčním vesmírným letem americké vesmírné společnosti Virgin Galactic a vůbec prvním, který měl na palubě i platící klienty. Cena letenky je údajně v přepočtu až 10 milionů korun.

První let Galactic 01 se konal v červnu a pasažéři se tehdy dostali do výšky 85 kilometrů. Stejný cíl měl i aktuální, druhý let.

Virgin Galactic dokončila svůj první vesmírný komerční let

Svět

Městečko, které změnilo název kvůli rozhlasové hře

Není bez zajímavosti, že nedaleko místa startu mise se nachází městečko Truth or Consequences, které si před více než 70 lety změnilo jméno podle rozhlasové soutěže.

Truth or Consequences (Pravda nebo důsledky) je město v americkém státě Nové Mexiko. Žije zde zhruba 6000 obyvatel, město se nalézá v oblasti s výskytem termálních pramenů, proto se původně jmenovalo Hot Springs. V roce 1950 se přejmenovalo na Truth or Consequences poté, co moderátor Ralph Edwards ve své stejnojmenné rozhlasové show oznámil, že ji k 10. výročí bude vysílat z města, které si podle ní změní jméno.
Nedaleko městečka se nachází právě kosmodrom America společnosti Virgin Galactic.

Virgin Galactic je zatím poslední společností, která se úspěšně zapojila do odvětví vesmírné turistiky – zařadila se po bok Blue Origin Jeffa Bezose a SpaceX Elona Muska. Na začátku dubna přitom vyhlásila v USA bankrot společnost Virgin Orbit. Tato sesterská firma Virgin Galactic se zabývala vypouštěním komerčních satelitů.

Virgin Orbit vyhlásila v USA bankrot

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám