Hlavní obsah

Virgin Galactic dokončila svůj první vesmírný komerční let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Virgin Galactic, kterou britský podnikatel Richard Branson založil před bezmála dvaceti lety, úspěšně dokončila svůj první vesmírný komerční let. Dva firemní piloty a instruktora doplnili italští pasažéři – šlo o dva důstojníky letectva a leteckého inženýra, kterým let platila italská vláda.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

VSS Unity během svého čtvrtečního letu

Článek

Posádka se na palubě raketového letounu VSS Unity dostala do výšky 80 kilometrů, kterou Američani považují za hranici vesmíru.

Let s názvem Galactic01 byl vědeckovýzkumnou misí, při níž tři italští členové posádky prováděli experimenty v podmínkách mikrogravitace.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Letecký důstojník Walter Villadei s italskou vlajkou a dva jeho krajané během letu

Čtvrteční let trval 72 minut, stroj VSS Unity zažehl svůj raketový motor zhruba v patnáctikilometrové výšce poté, co jej do vzduchu vynesl nosný letoun Eve.

Na hranici vesmíru letěl rychlostí tři machy. Později se bezpečně snesl na svou základnu Spaceport America v poušti v americkém státě Nové Mexiko.

Cestující v kabině kosmického letounu zažili několik minut beztíže a během své čtvrteční cesty si mohli prohlédnout i zakřivení planety Země.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Posádka po přistání v Novém Mexiku

Druhý komerční let do vesmíru bude podle společnosti následovat začátkem srpna. Posléze plánuje podnikat let do vesmíru každý měsíc.

Virgin Galactic už na své komerční lety prodala zhruba 800 letenek – drtivou většinu v letech 2005 až 2014 za 200 tisíc až 250 tisíc dolarů za kus, později se prodalo 200 letenek za 450 tisíc dolarů (téměř 10 milionů Kč).

Virgin Galactic je tak zatím poslední společností, která se úspěšně zapojila do odvětví vesmírné turistiky, zařadila se tak po bok Blue Origin Jeffa Bezose a SpaceX Elona Muska.

V devatenáctileté historii musela firma překonat řadu nehod a technických problémů. Na začátku dubna vyhlásila v USA bankrot společnost Virgin Orbit. Tato sesterská firma Virgin Galactic se zabývala vypouštěním komerčních satelitů.

V lednu se firmě nevydařila mise, jejímž cílem bylo vynést z Británie devět malých satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země. Neúspěch byl pro firmu velkou ranou a prohloubil její finanční potíže.

Do konce měsíce hodlá Virgin Galactic zahájit komerční lety do vesmíru

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám