Hlavní obsah

Do vesmíru míří první matka s dcerou. První astronautky z Karibiku vyhrály cestu v loterii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmnáctiletá studentka skotské Aberdeen University a její matka zamíří už tento čtvrtek na palubě raketoplánu společnosti Virgin Galactic z Nového Mexika v USA do vesmíru. Místo na druhém komerčním letu společnosti Richarda Bransona přitom vyhrály v loterii. Stanou se první matkou a dcerou, které vyletí do vesmíru. Stejně tak ještě nikdy před nimi nenahlédl do vesmíru člověk původem z Karibiku.

Foto: Virgin Galactic
Článek

Je to skutečně příběh jako z béčkového hollywoodského filmu. Keisha Schahaffová vyrazila do Velké Británie, aby pomohla vyřešit situaci se studijními vízy své dcery Anastatie Mayersové. Letěla aerolinkami z Antiguy do Londýna, když na ni vyskočila na displeji reklama. Vyplnila loterijní formulář a tím to pro ni skončilo. Tedy alespoň na nějakou dobu.

„Vyplnila jsem ten formulář a z ničeho nic jsem dostala za několik měsíců dopis, že jsem v top dvacítce finalistů. Zanedlouho poté, že jsem v poslední pětici kandidátů, abych se nakonec stala vítězkou. Richard Branson stál na mé zahradě, aby mi oznámil, že poletím do vesmíru,“ popsala neskutečné chvíle Schahaffová.

Dcera se pak usmívá, že to bylo její rozhodnutí opustit Karibik a studovat ve Skotsku, které vedlo k tomu, že teď poletí s matkou do vesmíru. Výhra se totiž vztahovala na dvě osoby.

„Kdybych si náhodně nevybrala univerzitu v Aberdeenu a nevyřizovali mi moje víza obrovskou oklikou, neletěly bychom teď do vesmíru. Cítím, že se opravdu hodně věcí muselo udát ve velmi specifické chvíli, abychom se dostaly do tohoto bodu,“ uvedla 18letá dívka, podle níž rozhodnutí studovat ve Skotsku bylo jedno z největších rozhodnutí v jejím životě. A navíc vedlo k tomu, že se dějí „úžasné věci“.

Mise s názvem „Galactic 02“ je teprve druhým komerčním vesmírným letem americké vesmírné společnosti a vůbec prvním, který má na palubě i platící klienty. A cena letenky do vesmíru? Prý v přepočtu až deset milionů korun. První let se konal v červnu a pasažéři se dostali do výšky 85 kilometrů. Má se za to, že podobný cíl bude mít i druhý let.

Na palubě i bývalý olympionik

Anastatia bude druhým nejmladším člověkem, který se do vesmíru podívá, ale není jedinou zajímavou osobou, jež se na palubě čtvrtečního letu bude nacházet. Do vesmíru se totiž podívá také britský olympionik a dobrodruh Jon Goodwin, který bude pro změnu teprve druhým člověkem v historii, jenž se do vesmíru vydá s Parkinsonovou chorobou.

Goodwin do dneška drží rekordy za nejrůznější expedice na kánoi po USA, Himálaji či Arktidě. Jeho let na palubě Galactic 02 z něj udělá prvního olympionika, který se stal astronautem.

Sportovci byla diagnostikována Parkinsonova choroba v roce 2014, ale jeho reakcí bylo naopak zvýšení sportovního úsilí, aby dokázal, co je možné. Vyšplhal například na Kilimandžáro a poté horu sjel dolů na kole.

Rusové posílají sondu na Měsíc. Kvůli startu evakuují vesnici

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám