Hlavní obsah

Prototyp nové rakety SpaceX vybuchl na testovací rampě

Houston

Prototyp nové rakety Starship společnosti SpaceX explodoval v pátek na testovací rampě v americkém státě Texas. Nehoda podle agentury Reuters nesouvisí s chystaným sobotním startem lodě Crew Dragon stejné firmy k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Informace o případných zraněných zatím nejsou hlášeny.

Foto: Twitter, .

Výbuch prototypu nové rakety SpaceX

Článek

Firma Elona Muska na texaském kosmodromu Boca Chica testovala raketu Starship, která by v budoucnu měla být schopna vyslat lidskou posádku a 100 tun nákladu na Měsíc a později také na Mars. Jde o opakovaně použitelnou raketu nové generace. Nehoda nesouvisí v plánovaným sobotním startem lodí Crew Dragon s dvoučlennou posádkou.

Pokusná raketa SN4 vybuchla při testování motoru Raptor. Podle serveru Business Insider zřejmě vybuchlo unikající okysličovadlo po zažehnutí motoru. Rampa se změnila v ohnivou kouli. Ve vesnici se rozhoukaly sirény a 35 domů bylo evakuováno.

Foto: Twitter, .

Výbuch prototypu nové rakety SpaceX

„Slyšela jsem explozi ještě předtím, než se ukázala na kanálu LabPadre. Slyšela jsem, jak se otřásla všechna moje okna, a a pak jsem slyšela, jak něco zasáhlo střechu. Byla to velmi silná rána. Cítila jsem stres a byla jsem trochu ohlušena,” řekla Celia Johnsonová, která bydlí poblíž kosmodromu.

Asi unikal kyslík

Motor spaluje kapalný metan a kapalný kyslík, které jsou hluboce podchlazené v separátních nádržích. Zřejmě unikal kapalný kyslík, jehož páry se rychle rozpínaly, než vybuchly.

Majitel firmy Elon Musk uváděl, že by SN4 mohla za dva až tři týdny poprvé vykonat krátký skok do výše 150 metrů. Ten povolil americký úřad pro letectví FAA den před explozí.

SN4 prodělala už čtyři statické testy, při nichž se zapálí motor, aniž by raketa vzlétla. Pátý byl neúspěšný. Je to další z problémů při vývoji nové rakety. Musk tvrdí, že bude potřebovat možná až dvacet různých prototypů, než bude raketa úspěšně vypuštěna na oběžnou dráhu.

Kosmodrom SpaceX v Texasu

V sobotu má raketa Falcon 9, která rovněž patří SpaceX, vynést do vesmíru na druhý pokus z floridského Mysu Canaveral loď Crew Dragon. Půjde o první start amerických astronautů na palubě americké lodi z území Spojených států od roku 2011, kdy Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil program raketoplánů. Původně plánovaný start ve středu překazilo počasí.

Konec závislosti na Rusku odložen. Start astronautů z USA zastavilo počasí

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám