Hlavní obsah

Bezosova raketa absolvovala další turistický „skok do kosmu“. Se šesti lidmi na palubě

Ze vzletové rampy na raketové střelnici Corn Ranch v Texasu se ve čtvrtek odpoledne našeho času vznesla suborbitální raketa New Shepard. Stroj společnosti Blue Origin amerického miliardáře Jeffa Bezose dopravil kabinu s posádkou do výšky zhruba 107 kilometrů, čímž se šest osob na palubě na několik desítek sekund podívalo do kosmického prostoru.

Foto: Twitter Blue Origin

Osazenstvo pilotované suborbitální mise NS-20

Článek

Start letu, který pokořil pomyslnou hranici mezi zemskou atmosférou a vesmírným prostorem, proběhl v 15:59 SELČ.

Mezinárodně uznávaná pomyslná „hranice vesmíru”, tzv. Kármánova hranice, se nachází právě ve výšce 100 kilometrů. Z pohledu americké armády nicméně vesmír začíná 80,4 km vysoko.

„Po 10 minutách a třech sekundách suborbitálního letu rakety New Shepard je šestičlenná posádka mise NS-20 zpět na zemi. Kabina dosáhla maximální výšky 107,068 km a na chvíli tak nakoukla do kosmického prostoru,“ shrnul na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Oné výšky kabina dosáhla po přibližně čtyřech minutách od startu. Posádka měla podle Václavíka na několik desítek sekund zažít stav blízký stavu mikrogravitace.

„Předpokládá se, že stejně jako u předcházejících startů vystoupá kabina do výšky mírně nad 100 km nad zemským povrchem a posádka (pět mužů a jedna žena) zažije přibližně čtyřminutový stav beztíže. Celá mise – od okamžiku startu až po přistání – by měla trvat přes 10 minut,“ popsal pro Novinky ještě před startem popularizátor kosmonautiky Milan Halousek z České kosmické kanceláře a České astronomické společnosti.

Virgin Galactic zahájil prodej lístků na lety do vesmíru. Cena takřka 10 milionů korun

Věda a školy

Poté upřesnil, že posádka prožila zhruba tři minuty stavu beztíže. Necelých sedm a půl minuty po startu podle Halouska motoricky přistála nosná raketa a asi 10 minut a tři sekundy po startu zdárně dosedla pomocí padáků i kabina s lidmi.

Spokojené osazenstvo

Šlo nyní o 20. let rakety New Shepard (proto byla mise označená jako NS-20), ovšem o teprve čtvrtý pilotovaný let s posádkou – po třech startech uskutečněných v loňském roce.

Na skok do vesmíru. S Blue Origin letěla i dcera prvního astronauta USA

Věda a školy

Sestavu zákazníků na palubě v kabině NS-20 tvořil manželský pár Sharon a Marc Hagleovi, kteří jsou podle Halouska zajímavou dvojicí – jde o významné filantropy v oblasti kultury, umění, vědy a zdraví. „A jsou to i velcí podporovatelé vzdělávání dívek na celém světě,“ doplnil.

Dalšími cestujícími byli podle portálu Space.com obchodník Marty Allen, podnikatel a učitel Jim Kitchen a George Nield, prezident společnosti Commercial Space Technologies. Tuto pětici platících pasažérů doplnil dlouholetý zaměstnanec Blue Origin Gary Lai, hlavní architekt New Shepardu.

Do vesmíru zavítal dosud nejstarší člověk: kapitán Kirk ze Star Treku

Věda a školy

Všichni již po přistání spokojeně vystoupili z kapsle. Zajímavostí je, že Kitchen držel při vystupování z kabiny New Shepard po přistání v ruce kus látky s číslici „194“. „Je to učitel a cestovatel, který již navštívil všech 193 zemí světa uznaných OSN. Vesmír byla jeho destinace číslo 194,“ zmínil pro Novinky Halousek.

Miliardář Bezos dobyl hranici vesmíru

Věda a školy

Na palubě měl původně být i mladý americký komik a herec Peter M. Davidson, avšak kvůli posunu startu z 23. března nakonec z důvodu pracovních povinností neletěl.

Druhý ve vesmíru, pátý na Měsíci

Nosič New Shepard je pojmenován po americkém astronautovi Alanu Shepardovi, který se na svůj historický suborbitální let v lodi Freedom 7 vydal 5. května 1961 a stal se po Juriji Gagarinovi druhým člověkem v kosmickém prostoru, ale nikoli na oběžné dráze.

Před 60 lety nahlédl do vesmíru první Američan. Vše je OK, hlásil Alan Shepard

Historie

Před 50 lety přistála mise Apollo 14 na Měsíci. Astronaut Shepard si tam zahrál golf

Historie

Stal se také pátým člověkem, který kráčel po Měsíci – v roce 1971 působil v roli velitele mise Apollo 14, kdy se pro veřejnost proslavil zejména odpalem golfových míčků na lunárním povrchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám