Hlavní obsah

Na Mezinárodní vesmírnou stanici odletěli čtyři astronauti ze čtyř zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) odletěla po odloženém startu mise Crew 7 společnosti SpaceX. V lodi Crew Dragon jsou čtyři astronauti ze čtyř zemí. Přímý přenos letu bylo možné sledovat na webových stránkách NASA.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Start mise Crew 7 společnosti SpaceX

Článek

V lodi Crew Dragon, kterou na oběžnou dráhu vynese raketa Falcon 9, usedli Američanka Jasmin Moghbeliová, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov. Loď by měla podle nového plánu dosednout k ISS v neděli v 14:50 SELČ. Její posádka nahradí čtyři astronauty, kteří tam žijí od března.

Byl to první start ve Spojených státech, při kterém bylo každé místo v kosmické lodi obsazeno zástupcem jiné země. „Abychom prozkoumali vesmír, musíme to dělat společně,“ řekl agentuře AP několik minut před startem mise generální ředitel Evropské kosmické agentury Josef Aschbacher. „Vesmír je skutečně globální a mezinárodní spolupráce je klíčová,“ dodal.

Původní start byl naplánován o den dříve. NASA se ho rozhodla odložit, protože vyhodnotila, že je potřeba více času na kontrolu bezpečnosti a nezbytných dat před startem.

Strhující záběry. Indové ukázali, jak jejich vozítko vyjelo na měsíční povrch

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám