Hlavní obsah

MŠMT plánuje zvýšit finanční limity na nákup potravin pro školní jídelny

– Praha

Ministerstvo školství (MŠMT) plánuje o 20 procent zvýšit finanční limity na nákup potravin pro školní jídelny. Nové limity, kterými chce MŠMT reagovat na růst cen potravin, by měly podle náměstka sekce vzdělávání a mládeže Jana Mareše platit od února 2023. Novela vyhlášky o školním stravování se nyní připomínkuje.

Foto: Profimedia.cz

Školní jídelna (ilustrační snímek)

Článek

MŠMT chce školním jídelnám umožnit navýšení plateb za stravování, díky čemuž budou moci jídelny nadále nakupovat kvalitní suroviny. Ceny potravin a energií letos vzrostly, průměrná inflace letos činí 16,2 procenta. Úřad to uvedl na svém webu.

Aktuální limity stanovují strop na oběd pro strávníka staršího 15 let na 45 korun. Maximální cena oběda pro žáky základních škol (ZŠ) ve věku od sedmi do deseti let je 39 korun, od 11 do 14 let činí 41 korun a pro děti do šesti let 30 Kč

„Chceme, aby děti v jídelnách jedly dobře a kvalitně. Chceme, aby školy měly větší prostor reflektovat to, co se děje na trhu s cenami potravin, a udržely tak kvalitní školní stravování. Zvýšený horní limit je možnost, nikoliv povinnost,“ shrnul Mareš.

Školní jídelny někde podraží o 10 procent

Věda a školy

Finanční limity na nákup potravin se dosud naposledy ve vyhlášce o školním stravování zvýšily loni v září. Narostly tehdy o 20 procent. Předtím platily od ledna 2012.

Aktuální limity stanovují strop na oběd pro strávníka staršího 15 let na 45 korun. Maximální cena oběda pro žáky základních škol (ZŠ) ve věku od sedmi do deseti let je 39 korun, od 11 do 14 let činí 41 korun a pro děti do šesti let 30 korun.

Zvyšování cen stravného

V poslední době jídelny ceny stravného zvyšují. Na začátku minulého školního roku se ceny obědů pohybovaly většinou v rozmezí 28 až 31 korun, v zimě ceny vzrostly na zhruba 30 až 33 korun. Od září mnohé jídelny stravné opět navýšily, uvedl vedoucí portálu Jídelny Pavel Ludvík.

Ministerstvo školství pracuje na změně nemocenské pro učitele

Věda a školy

V září obědy zdražila např. jídelna v ZŠ Školní v Praze 4. Žáci ve věku od sedmi do deseti let tam za porci zaplatí 34 korun, od 11 do 14 let 38 korun a žáci starší 15 let 42 korun. Od začátku školního roku jídelna nově nevaří pro externí strávníky, avizovala na webu.

K úpravám ceny v září sáhla i školní jídelna v Praze 22, sdělila její ředitelka Hana Hlasová. Cenu za obědy pro žáky tam navýšili o tři až čtyři koruny na 30 až 34 korun za porci.

Program Obědy zdarma

Na úhradu školních obědů pro žáky ZŠ, jejichž rodina se ocitla v nepříznivé finanční situaci, má MŠMT dotační program. Loni podporu dostalo zhruba 9500 žáků v 920 školách, v roce 2016 to bylo asi 3700 žáků v 580 školách. Letos mohli o dotaci na obědy žádat rovněž ukrajinští školáci.

Zájem o příspěvek na školní obědy vzrostl o 31 procent, oznámila organizace

Věda a školy

V programu Obědy zdarma byla na rok 2022 vyčleněná částka 60 milionů korun, dalších 20 milionů korun bylo určeno na stravování předškoláků v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Výběr článků

Načítám