Hlavní obsah

Školní jídelny někde podraží o 10 procent

Školní obědy od září v některých jídelnách podraží zhruba o deset procent. Kvůli rostoucím cenám potravin a energií jejich ceny někde vzrostly už v předešlých měsících. Nyní se pohybují většinou mezi 30 a 40 korunami. Vyplývá to z informací na webech školních jídelen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šetřit není pro jídelny snadné, protože musí splňovat požadavky pro výživu podle předpisů. Omezit mohou biopotraviny či dražší druhy masa, řekl Pavel Ludvík z portálu Jídelny.cz.

Finanční limity na nákup potravin se ve vyhlášce o školním stravování zvýšily loni o 20 procent. Předtím platily od ledna 2012. Podle Českého statistického úřadu se od té doby do loňska zvedla cena potravin o pětinu a původní limity školního stravování tomu již neodpovídaly.

Nové limity stanovily strop na oběd pro strávníka od 15 let na 45 korun. Maximální cena pro žáky od sedmi do deseti let má být 39 Kč, od 11 do 14 let 41 Kč a pro děti do šesti let 30 Kč.

Nezisková organizace Women for Women již dříve upozornila, že kvůli zdražování v uplynulém školním roce výrazně vzrostl zájem o školní obědy zdarma. Počet dětí, kterým je díky svému projektu poskytuje, stoupl o zhruba 3000 na 12 700.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám