Hlavní obsah

MŠMT otestuje uznávání mezinárodních zkoušek místo maturit, v září se zapojí první školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Středoškoláci si možná budou moci v budoucnu nahradit školní část maturit mezinárodními zkouškami Advanced Placement (AP), které usnadňují přijímání ke studiu univerzit v zahraničí. Ministerstvo školství ve spolupráci s Centrem pro talentovanou mládež (CTM) a Asociací ředitelů gymnázií připravilo pilotní projekt, který má fungování systému ověřit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

Do pokusného ověřování by se od září mohlo zapojit asi 10 až 15 středních škol. Vyplývá to z informací na webu ministerstva a tiskové zprávy, kterou ve středu ČTK poslalo CTM.

Vláda ve svém programu slíbila, že modernizuje vzdělávání a v návaznosti na to upraví i maturitní zkoušky.

Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) je potřeba do budoucna zdůraznit také význam celoživotního učení.

MŠMT: Vysoké školy mají studentům z Ruska a Běloruska nabídnout individuální plán

Věda a školy

„Pokusné ověřování uznávání AP zkoušek, které žákům usnadní vstup na české i zahraniční univerzity, je právě jednou z těch aktivit, které k tomu mohou výrazně přispět,“ nechal se slyšet.

Vyšší požadavky než na českých SŠ

Podle ředitelky CTM Jeanne Bočkové skládá AP zkoušky každoročně pět milionů středoškoláků na celém světě.

Zkoušky pořádá americká College Board, nyní nabízí 38 kurzů, a to např. z evropských dějin, makroekonomie, biologie či fyziky.

Obtížnost zkoušky je na úrovni prvního ročníku americké vysoké školy a výrazně přesahuje požadavky českých středních škol.

Podle odborníků Národního pedagogického institutu bude AP systém také inspirací pro inovaci rámcových vzdělávacích programů v ČR," řekla Bočková.

Matematik: Letošní maturity ukazují, jak dobře školy zvládly výuku na dálku

Věda a školy

AP zkoušky uznávají univerzity třeba v USA, Kanadě, Austrálii, Velké Británii, Dánsku nebo Holandsku, stejně jako i některé z vysokých škol v tuzemsku.

„Kromě odborných znalostí a skvělé angličtiny studenti přípravou a skládáním AP zkoušek získají paletu dovedností, jako je kritické myšlení, chápání věcí v souvislostech, práci s časem a schopnost efektivně komunikovat,“ popsala Bočková.

Od roku 2010 se podle ní v Česku na AP zkoušky připravilo s pomocí CTM kolem 900 středoškoláků.

K návrhu revize učebních plánů přišlo 500 připomínek. Jazykáři trvají na povinném druhém jazyku

Věda a školy

Pokusné ověřování uznávání AP zkoušek místo maturit se bude konat od 1. září 2022 do 30. září 2024.

Školy, které by se ho chtěly zúčastnit příští školní rok, se mohou přihlásit do 30. června. Maturanti v těchto školách pak budou muset do 31. března podat žádost o nahrazení maturitní zkoušky a uznání AP zkoušky.

Mezinárodní certifikát bude moct nahradit buď celou školní maturitu, nebo jen její část. Do konce června 2023 budou moct požádat o zařazení do projektu i další školy.

„Předpokládáme, že se do pokusného ověřování zapojí deset až 15 škol, zejména však gymnázií, která mají s AP zkouškami zkušenosti již z předchozích let,“ řekl náměstek ministra Jan Mareš.

Organizace pochybují o smyslu rozdělení učiva na „jádrové“ a „rozšiřující“

Věda a školy

To, že ministerstvo uvažuje o možnosti zavést vedle školních maturit uznávání mezinárodních AP zkoušek, zmínili v lednu při představení svého návrhu úprav maturit také zástupci think-tanku Univerzity Karlovy Vzdělávání 21.

Odborníci navrhli, aby žáci mohli získat dvě různé maturity. Zohledníme to, slíbil Gazdík

Věda a školy

Gazdík tehdy řekl, že by věcný záměr novely k maturitám chtěl mít zpracovaný na jaře příštího roku.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám