Hlavní obsah

Mozkové implantáty pomohly ochrnutému muži znovu chodit. Díky tomu, že na to myslí

Amsterodam

Čtyřicetiletý Nizozemec Gert-Jan Oskam, který před 12 lety ochrnul po nehodě na kole, se dokázal znovu postavit a jít. Lékaři mu totiž implantovali zařízení, které snímá jeho mozkové vlny a vysílá do páteře pokyny k pohybu správných svalů. Obával se, že už nikdy chodit nebude, dnes se však podle agentury Reuters dokáže pohybovat o berlích či s chodítkem díky tzv. digitálnímu mostu mezi mozkem a přerušenými nervy.

Mozkové implantáty pomohly ochrnutému muži znovu chodit.Video: EPFL, Reuters

 
Článek

Jak informoval např. list The Guardian, jedná se o průkopnický výzkum, který by mohl pomoci při vývoji miniaturních implantátů pro pacienty po mrtvici a s ochrnutím. Ochrnutý muž byl díky elektronickým mozkovým implantátům schopen chodit tak, že o tom zkrátka přemýšlel.

„Cítím se jako batole, které se znovu učí chodit,“ řekl Oskam pro zpravodajskou stanici BBC.

Oskamovi bylo po zlomenině krční páteře při dopravní nehodě v Číně řečeno, že už nikdy nebude chodit. Od té doby se mu ale po operaci podařilo vyjít schody i ujít 100 metrů.

Motolští lékaři jako první v ČR provedli míšní stimulaci. Má umožnit pacientům vstát

Věda a školy

„Před několika měsíci jsem byl poprvé po deseti letech schopen vstát a jít s přáteli na pivo. To bylo celkem fajn. Chtěl bych to používat v každodenním životě. Je to potěšení, které si mnoho lidí neuvědomuje,“ poznamenal pacient.

„Digitální most“ je nejnovějším projektem týmu neurovědců ze Švýcarska, kteří dlouhodobě vyvíjejí rozhraní mezi mozkem a páteří k překonání ochrnutí.

Jejich cílem je pomocí bezdrátových signálů znovu propojit mozek a svaly, které jsou při přerušení míšních nervů nepoužitelné. Vznikla o tom i studie pro odborný časopis Nature.

Foto: AFP PHOTO /EPFL/CHUV, Profimedia.cz

Gert-Jan Oskam

Neuroložka Jocelyne Blochová z Univerzity v Lausanne a Švýcarského federálního technologického institutu (EPFL) sídlícího ve stejném městě na Oskamův mozek implantovala elektrody, které detekují nervovou aktivitu, když se snaží pohnout nohama.

Údaje jsou zpracovávány algoritmem, který je mění na impulzy, jež jsou vysílány do dalších elektrod v jeho páteři. Signály aktivují nervy v páteři a zapínají svaly, aby vyvolaly zamýšlený pohyb.

„Podařilo se nám obnovit komunikaci mezi mozkem a oblastí míchy, která kontroluje pohyb nohou, pomocí digitálního mostu,“ popsal Grégoire Courtine ze švýcarské technické univerzity ETH v Curychu.

Určitá kontrola nad nohama i s vypnutým přístrojem

Zařízení nevytváří „rychlé a plynulé“ kroky, implantáty podle Oskama ale umožňují přirozenější pohyby. Zdá se, že také podporuje rehabilitaci. Po 40 hodinách s přístrojem Oskam, který nemá přerušeny všechny nervy v páteři, znovu získal určitou kontrolu nad nohama, i když byl přístroj vypnutý.

Courtine se domnívá, že opětovné propojení mozku a páteře pomáhá regenerovat míšní nervy a navrátit pacientovi část ztracené kontroly.

Vědci, kteří jsou teprve na začátku svého výzkumu, doufají, že miniaturní zařízení časem pomohou pacientům po mrtvici a s ochrnutím znovu chodit, pohybovat rukama a ovládat další funkce, např. močový měchýř. V současné době systém nelze používat neustále, je objemný a stále je v experimentální fázi. Pacienti, kteří implantáty testují, je nyní používají asi hodinu týdně.

Vzhledem k tomu, že Oskam vykazuje pokroky i více než 10 let po své nehodě, je tým přesvědčen, že další pacienti s novějšími zraněními by na tom mohli být lépe.

„Gert-Jan dostal implantát 10 let po své nehodě. Představte si, že aplikujeme naše rozhraní mezi mozkem a páteří několik týdnů po úrazu. Potenciál pro zotavení je obrovský,“ řekl Courtine.

Byli ochrnutí, teď zase chodí. Unikátní implantát dává naději

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám