Hlavní obsah

Byli ochrnutí, teď zase chodí. Unikátní implantát dává naději

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři paraplegičtí pacienti jsou schopni poprvé po letech chodit, plavat, a dokonce i jezdit na upraveném kole, a to díky revolučnímu míšnímu implantátu. Funguje tak, že stimuluje oblast míchy, která aktivuje svaly trupu a nohou. Video ze Švýcarska s jedním z pacientů zprostředkovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paralyzovaný muž s přeříznutou míchou začal díky implantátu znovu choditVideo: Reuters

 
Článek

Tři pacienti, jejichž dolní část těla zůstala po poranění míchy zcela ochrnutá, jsou již schopni chodit pomocí zařízení na nervovou stimulaci, které se může ovládat a kontrolovat pomocí dotykového displeje tabletu, informovali vědci ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne (EPFL).

Paraplegie je soubor symptomů způsobených poškozením míchy. Patří mezi ně ochrnutí dolních končetin, poruchy vegetativní činnosti či poruchy svalového tonusu. Nejčastější příčinou jsou úrazy, především autonehody. Pro ochrnutí všech končetin se užívá termín kvadruplegie.

Vyvinutý software s využitím umělé inteligence reaktivuje neurony pomocí implantátu s elektrodami připevněného na páteř, napsal server The Daily Mail.

Chůzi řídí tablet

Své první pokusné kroky pacienti dokázali podle agentury Reuters udělat do hodiny poté, co jim neurochirurgové implantovali prototypy zařízení na nervovou stimulaci.

Vědci rozpohybovali ochrnutou myš. Chtějí proto testovat lidi

Věda a školy

Během následujících šesti měsíců trojice znovu získala schopnost zapojit se do pokročilejších aktivit, jako je chůze s pomocí chodítka či francouzských holí nebo i plavání. A to právě ovládáním zařízení na nervovou stimulaci pomocí tabletu. Nohy tak ve skutečnosti ovládá program z tabletu či telefonu, nikoliv přímo pacientův mozek.

Jak to přesně funguje:
Elektrodové svody jsou umístěny pod pacientovými obratli – přímo na míše. Řídí je systém umělé inteligence, který aktivuje neurony pomocí implantátu v těle. Zařízení se aktivuje pomocí dvou malých dálkových ovladačů, které se umístí na chodítko pacienta a bezdrátově se propojí s tabletem, který zase předává signály implantovanému zařízení. Po stisknutí tlačítek to umožňuje pacientovi, respektive jeho nohám chodit.

Všichni pacienti – muži ve věku 29, 32 a 41 let – byli zraněni při dřívějších nehodách na motorce.

Např. Ital Michel Roccati (na videu výše) ochrnul před zhruba čtyřmi roky. Jeho mícha byla kompletně poškozena a v nohách zcela ztratil cit. Nikdo takto zraněný ještě nikdy nebyl schopen poté chodit, upozorňuje zpravodajská stanice BBC.

Blíží se rozsáhlejší testy

Francouzský neurolog Grégoire Courtine a švýcarská neurochiruržka Jocelyne Blochová působící v institutu EPFL v Lausanne vedli studii publikovanou v časopise Nature Medicine. Pomohli rovněž založit nizozemskou technologickou společnost Onward Medical, která pracuje na komercializaci systému.

Při práci na něj vinou kolegy spadl strom. Zůstal ochrnutý, i tak chce být pro své děti aktivním tátou

Zdraví

Společnost očekává, že přibližně za rok zahájí testování zahrnující 70 až 100 pacientů, především v USA. Pokud se první výsledky dané studie potvrdí ve větší míře, paraplegici pak budou mít možnost vzít chytrý telefon či hovořit s chytrými hodinkami, vybrat si aktivitu jako „chůze“ nebo „usednutí“, a poté odeslat zprávu na implantované zařízení, které bude stimulovat nervy a svaly, aby provedly příslušné pohyby, popisují vědci.

To vše namísto standardní situace, kdy pro zahájení pohybu vyšle mozek zprávu do míchy a vlastně jí přikáže stimulovat nervové buňky, které aktivují potřebné svaly. „Je to něco, o čem normálně ani nepřemýšlíme,“ poznamenala Blochová. „Přichází to automaticky,“ doplnila s tím, že po úplném poranění míchy se informace z mozku nemohou dostat k nervům.

V 88 letech dostala Britka bionické oko. A znovu vidí

Věda a školy

Tým ze Švýcarska přepracoval zařízení tak, aby elektrické signály vstupovaly do páteře ze stran, nikoli zezadu. „Tento přístup umožňuje velmi specifické zacílení a aktivaci oblastí míchy,“ vysvětlil Courtine.

Software je podle něj navíc přizpůsoben anatomii každého pacienta. Když bylo zařízení implantováno, pacienti mohli „okamžitě aktivovat nohy a kroky“, avšak protože jejich svaly byly oslabené kvůli dlouhému nepoužívání (u jednoho z pacientů až devět let), potřebovali tito donedávna ještě částečně paralyzovaní lidé nejprve pomoc s přenesením váhy, rovněž se potřebovali naučit, jak s technologií pracovat, jak trénovat s chodítkem atd.

Úplně přirozené pohyby se jim sice už nevrátily, jde ale o více než slibný úspěch, který si podle svých slov pochvalují.

Konkrétně Roccati se podle BBC nechal slyšet, že je to pro něj skutečný dar. „Vyjdu sám i do schodů,” kvituje.

Výběr článků

Načítám