Hlavní obsah

Moderní stroje vyvíjené pro městskou leteckou dopravu vznikají i v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doprava lidí i zásilek ve velkých městech malými letadly, která dokážou startovat i přistávat na minimálním prostoru. Zařazení těchto letadel do systému veřejné hromadné dopravy a využití vzduchu jako další přepravní cesty ve velkých aglomeracích. Tyto vize nejsou z vědecko-fantastických románů, ale tvoří seriózní oblast výzkumu i vývoje v oboru, který je i finančně velmi zajímavý.

Foto: Honeywell

Moderní stroje zajistí letecký provoz ve městech.

Článek

Společnost Honeywell, globální lídr v leteckých a vesmírných inovacích, oznámila, že její obchodní jednotka Advanced Air Mobility (AAM) zabývající se pokročilou leteckou mobilitou si již zajistila smlouvy v hodnotě přes deset miliard amerických dolarů.

Na tomto úspěchu se významnou měrou podílí Brno, kde má Honeywell své největší výzkumné a vývojové centrum v oblasti Evropy, Středního východu a Afriky. Vyvíjejí se zde klíčové produkty a řešení pro leteckou mobilitu v oblasti měst.

Jedním z nich jsou například elektromechanické aktuátory, které naklápějí motory pro kolmý start a přistání, což je ve městech nezbytné, a zároveň umožňují konvenční let, což přináší optimální využití energie pro větší užitečné zatížení a dolet prostředků AAM.

Spolupráce vývojářů s vysokoškoláky dosáhne až ke hvězdám

Věda a školy

Zároveň se zde vyvíjejí řídicí jednotky aktuátorů i pro kormidla letounů AAM, která splňují nejpřísnější požadavky na bezpečnost letu. Brněnský Honeywell dále pracuje na integrovaných řešeních pro kokpity budoucnosti, tedy na tzv. fly-by-wire jednotkách a počítačích pro řízení letu.

Honeywell z Brna také vede celoevropský projekt OperA, jenž je pro městskou leteckou mobilitu klíčový. Řeší bezpečnou integraci letadel a dronů do vzdušného provozu, který bude nad městskými aglomeracemi velmi hustý.

S piloty i bez nich

„V našem brněnském výzkumném a vývojovém centru pracuje přibližně tisíc inženýrů a vědců. V oblasti městské letecké mobility připravujeme technologie a produkty, které umožní tichý a bezpečný provoz na městských vertiportech. Dále je to alternativní navigace, která nevyužívá GPS, a umožní tedy přesné provedení letu i při výpadku GPS. Vedeme mezinárodní týmy, které tvoří celý nový systém řízení vzdušného prostoru a podpory pilotů i bezpilotních dronů. Jde o budoucnost, která úplně změní svět dopravy, jak jej známe nyní,“ řekl Novinkám a Právu Michal Závišek, viceprezident společnosti Honeywell Technology Solutions.

Foto: Honeywell

Ilustrační obrázek

Brněnští vývojáři využívají při tvorbě projektů pro tuto leteckou přepravu mimo jiné i dřívější zkušenosti ze sektoru letectví a kosmonautiky, kdy Honeywell Anthem, systém avioniky nové generace, slouží jako „mozek“ pro intuitivní ovládání v kokpitu.

Fly-by-wire řešení Honeywell a vlastní ovládací systémy fungují jako „svaly“, které poskytují přesné řízení letu a nezbytnou zásobu informací pro tyto pokročilé stroje.

Podle výzkumníků není vznik tohoto systému inteligentní letecké přepravy vzdálenou budoucností. Odhadem jde o dobu zhruba deseti let.

Vědci ze Zlína mění podobu bezpečnostních senzorů v letectví. Keramiku nahradí polymery

Věda a školy

Z hlavního nádraží na letiště v Ruzyni za čtyři minuty? Letecký ústav představil aerotaxi budoucnosti

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Honeywell International s.r.o.

Reklama

Výběr článků

Načítám