Hlavní obsah

Světel je ve městech až příliš, nový přístroj pomůže ta zbytečná vypnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vědci dlouhodobě varují před tím, že svítíme až příliš. Nový přístroj, který pomůže důležitá světla v ulicích ztlumit a najít ta zbytečná, která by se dala vypnout, vyvíjejí na elektrotechnické fakultě brněnského Vysokého učení technického (VUT). Hotov by měl být do roka - i s pokyny k tomu, jak zařízení používat a snadno vyhodnocovat sesbíraná data.

Foto: archiv FEKT VUT

K vývoji nové techniky využívají vědci i městečko ze stavebnice Lego, které mají ve svých laboratořích

Článek

Podle odborníků lze bez problémů zhruba třetinu světel zářících do noci vypnout s tím, že to nijak neovlivní život měst a obcí. Týká se to například zbytečného osvětlení parkovišť u supermarketů, parků, ale zejména pouličních reklam.

Chceme pomoci lépe nastavit světelný režim v ulicích
Petr Baxant. Fakulta elektrotechnická VUT

Veřejné osvětlení musí sice zůstat zachováno, ale některé lampy lze zhasínat, popřípadě intenzitu světla v nich ztlumit.

Se světlem pomůže chytrý foťák

„Chceme pomoci lépe nastavit světelný režim v ulicích. V první řadě nám jde o ochranu živé přírody v okolí lamp. Rostlinám, hmyzu, živočichům i ptákům přemíra intenzivního osvětlení škodí. Samozřejmě jeho regulací snížíme zamoření světelným smogem a dosáhneme i úspor za energie,“ řekl Novinkám a Právu za výzkumníky Petr Baxant.

České univerzity představily projekt o atomárním inženýrství

Věda a školy

Cílem vědců je k technice vytvořit návod, podle něhož i laik snadno po změření intenzity světla navrhne celkovou změnu osvětlení.

Základem pro přístroj na měření intenzity světla je digitální fotoaparát. Nastavený je tak, aby „viděl jako lidské oko“. Přídavná technika s čidly umožňuje, aby snímal fotometrické veličiny. Vytvořením snímku se tedy zjistí intenzita svícení dané lampy v prostředí.

Foto: archiv FEKT VUT

Města svítí až moc, nový přístroj pomůže ta zbytečná vypnout

Jiná intenzita je nutná na rušné silnici, kde je lampa obklopena asfaltem, jiná zase například v městském parku, kde může být světlo tlumenější. Snahou je najít pro každou zvolenou lokalitu zlatou střední cestu, tedy zajistit v ní dostatečně jasné světlo tak, aby na jedné straně plnilo svůj účel a na straně druhé nepoškozovalo zeleň a drobné živočichy v ní.

Každá oblast vyžaduje jiné osvětlení

„Problém je v tom, že při měření světelného znečištění používají různé druhy vědců rozdílnou techniku a získaná data pak nejsou přesná. Jinak postupujeme my, coby odborníci z oblasti elektrotechniky, jinak například astronomové,“ uvedl Baxant.

Postup se musí podle něj sjednotit a celý proces vyhodnocování intenzity světla podstatně zjednodušit tak, aby to zvládl i vyškolený laik, třeba pracovník odboru životního prostředí jakékoli radnice. V tom mu pomůže nejen přístroj, ale i metodika, která bude součástí nově vyvíjeného zařízení.

Náplně pro nahřívaný tabák chtějí využít k výrobě cihel či hubení krys

Věda a školy

Výzkumníci pracují na vývoji svého prototypu již dva roky. K testům využívají i model městečka, který si kdysi postavili v jedné ze svých pracoven na fakultě ze stavebnice.

Odborníci zdůrazňují, že v oblasti veřejného osvětlení musí nastat s ohledem na ochranu zeleně a nutnost energetických úspor zásadní změna. Výměna starých žárovek za úspornější LED světla nestačí. Prý je nutné zhasínat a popřípadě ztlumovat intenzitu světla všude tam, kde je to možné.

„Bohužel se zatím zabýváme jen veřejným osvětlením ve správě měst a obcí. Velkým tématem jsou efektová světla na reklamních poutačích nebo billboardech. Ta zatím nikdo moc neřeší, ale do budoucna není možné, aby jich bylo tolik,“ dodal vědec.

Foto: archiv FEKT VUT

K vývoji nové techniky využívají vědci i městečko ze stavebnice.

Astronomové kritizují světelný smog od nové družice. Září jako jasné hvězdy

Věda a školy

Přijmi tmu za svou. Světelné znečištění jako environmentální problém

SALON

Reklama

Výběr článků

Načítám