Hlavní obsah

Jak zní Mars? Rover poprvé zachytil zvuk tamních „rarášků“

Robotická sonda Perseverance (Vytrvalost) amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zachytila na Marsu zvuky z prachového víru, který se kolem aparátu loni přehnal. Vědci příslušnou první audionahrávku tohoto typu z rudé planety zveřejnili tento týden v úterý. Sekvence zahrnuje „dunění“ poryvů o rychlosti až 40 km/h i „cinkání“ stovek prachových částic o vozítko.

Sonda Perseverance zachytila poprvé na Marsu zvuky z prachového víruVideo: NASA, AP

 
Článek

Podle nové studie zveřejněné v úterý v časopise Nature Communications byl mikrofon na přístroji SuperCam na roveru NASA náhodou zapnut a pořídil záznam 27. září 2021, když přímo přes vozítko prošel písečný vír. Sonda Perseverance v tu dobu prozkoumávala místo pradávného jezera.

Agentura AP nyní zprostředkovala výsledné audio/video.

„Tišší prachový ďábel“

Zachycené zvuky znějí velmi podobně jako tzv. rarášek neboli prachový ďábel na Zemi, akorát jsou tišší. Je to proto, že marsovská řídká atmosféra způsobuje tlumenější zvuky a zároveň méně silné poryvy větru.

Rover Curiosity pátrá po životě na Marsu už 10 let

Historie

„Prachoví ďáblové“ jsou na Marsu poměrně běžným úkazem. Jsou součástí vzorců počasí na naší sousední planetě, připomíná zpravodajská stanice CNN.

  • Rarášek (či prachový ďábel, anglicky dust devil) je písečný vír, který vzniká cirkulací vzduchu na teplém či suchém povrchu a studeného vzduchu z oblačnosti. Síla vztlaku (větru) obecně dosahuje 50 km/h až 100 km/h. Rarášci jsou známým jevem právě i z povrchu Marsu, kde mj. dokážou očišťovat solární panely pozemských sond a tím prodlužovat jejich funkčnost.

Samotné „klidné“ závany větru na povrchu Marsu rover Perseverance poprvé zaznamenal v únoru 2021. Tedy krátce po přistání, které proběhlo na území tamního kráteru Jezero dne 18. února loňského roku.

Objev největšího nového kráteru na Marsu může být tím posledním. Sonda InSight končí

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Písečné víry
Vír Rarášek

Výběr článků

Načítám