Hlavní obsah

Ministerstvo dopravy představilo projekty pro ESA. Cílem je samostatný český kosmický let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo dopravy (MD) představilo sedm českých vesmírných projektů, které se ucházejí o financování z peněz Evropské kosmické agentury (ESA). ESA poskytne podporu ve výši 60 milionů eur (1,44 miliardy Kč) pro vítězné projekty v soutěži. Cílem je samostatný český let do kosmu. Mezi projekty je např. LVICE2, která by jako první česká sonda měla letět až k Měsíci i do meziplanetárního prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Peníze by podle středečního vyjádření delegáta ČR v ESA Ondřeje Rohlíka měly vystačit na financování dvou projektů.

Sonda LVICE2 by se měla podílet na měření turbulencí solárního větru na měsíční oběžné dráze a dále také na detekci přítomnosti prachu a mikrometeoritů v meziplanetárním prostoru.

Další z připravených projektů se sondou SOVA by měl být s hmotností přibližně 100 kg největší českou družicí od startu družice Magion 5 v roce 1996. Jak jsme již informovali, SOVA by měla obíhat Zemi na nízké oběžné dráze pro zpřesnění předpovědi extrémního počasí.

Česká družice SOVA má zlepšit předpovědi extrémního počasí. Do kosmu poletí v roce 2027

Věda a školy

Misi SLAVIA mají podle úřadu zajišťovat dvě družice o hmotnosti 20 kg, které budou sledovat úlomky planetek vstupujících do zemské atmosféry. AMBIC má cíl vyvinout družici pro pozorování Země. Další projekt CZARM cílí na automatické robotické systémy ve vesmíru, hlavně v oblasti dokování.

Český vesmírný dalekohled

První český vesmírný dalekohled v ultrafialovém spektru nabídne projekt QUVIK. A nakonec projekt REMEC, který má sledovat kosmické záření a analyzovat solární částice na lunárním orbitu či v meziplanetárním prostoru.

Výběr vítězných projektů bude mezi výborem z ministerstva a ESA po letošním červnu, kdy bude ve všech projektech dokončena úvodní fáze. Parametry výzvy k soutěži směřovaly na aktivity státu a uživatelů kosmických projektů a také na vědecké cíle, z obou oblastí by měl být vybrán jeden projekt. Peníze na projekty půjdou z ESA, do které ČR odvádí členské příspěvky.

Nová evropská raketa Vega při svém prvním komerčním letu selhala

Věda a školy

Všechny projekty spadají pod tzv. ambiciózní projekty, které ministerstvo dopravy zavedlo ve spolupráci s kosmickou agenturou. Ty jsou podle Národního kosmického plánu schváleného vládou v roce 2019 jednou z priorit pro období 2020 až 2025. Cílem je zejména získat či osvojit si integrační schopnosti, zvýšit konkurenceschopnost vůči zahraničním partnerům a posílit efektivní spolupráci mezi českými společnosti a akademickou sférou.

Na rozdíl od projektů posledních let by tyto projekty měly směřovat k samostatnému kosmickému letu organizovanému českými aktéry, a to buď jako samostatná mise, nebo jako autonomní součást větší mezinárodní mise. V posledních letech se ČR podílela na misích navržených a provozovaných v zahraničí, a to s výjimkou malých experimentálních nanodružic typu cubesat.

Webbův teleskop objevil svou první exoplanetu

Věda a školy

Výběr článků

Načítám