Hlavní obsah

Má olympijské zlato v astronomii. Jako nejmladší Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to mimořádný talent, zní na adresu teprve čtrnáctiletého Jana Herziga z Horšovského Týna na Domažlicku. Gymnazista nedávno vybojoval zlato na Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice, která se konala na přelomu října a listopadu v Rumunsku. Stal se tak vůbec nejmladším Čechem, který dosáhl v této prestižní světové soutěži prvenství.

Foto: archiv Jana Herziga

Jan Herzig vyhrál na Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice zlatou medaili.

Článek

Přípravy mu zabraly dlouhé měsíce. „Kromě školy jsem nemyslel na nic jiného. Přišel jsem domů a několik hodin pročítal starší zadání olympiád. Studoval různé materiály v angličtině, učil se látku napřed. Nebyla to ale žádná přítěž, protože astronomie je alfou a omegou mého života,“ řekl Právu Herzig.

Potvrzuje to i Lumír Honzík, někdejší ředitel plzeňské hvězdárny a vedoucí astronomického kroužku, kam chlapec už dva roky chodí. „Jeho nadání nejde přehlédnout. Má nadprůměrné znalosti. Je tak zaujatý pro věc, že když skončíme, ještě třeba hodinu a půl tady zůstane a debatujeme,“ nastínil Honzík.

Podobně se vyjádřil i Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. „Řadí se mezi výjimečné talenty, kteří se najednou objeví a začnou sbírat úspěchy v soutěžích,“ zhodnotil Suchan. Ten je zároveň místopředsedou České astronomické společnosti, s níž Herzig spolupracuje.

Astronomové v Praze představují připravované mise Evropské kosmické agentury

Věda a školy

Student domažlického gymnázia se nejprve - distančně z Prahy - zúčastnil Mezinárodní astronomické olympiády, kde v říjnu získal bronzovou medaili. K ní přidal už zmíněné zlato v juniorské kategorii, pro které si dojel do Rumunska.

„Řešili jsme dvanáct teoretických problémů. Pak nás čekala slepá mapa noční oblohy a také pozorování přímo ve Východních Karpatech. Do poslední chvíle to bylo napínavé, kdo vlastně vyhraje,“ sdělil laureát.

Foto: archiv Jana Herziga

Česká reprezentace na Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice byla velmi úspěšná, získala dvě zlaté a jednu bronzovou medaili. Uprostřed na snímku je Jan Herzig. Vedle něj Anita Vaceková a Gabriel Koky.

Jeho rodiče sledovali vyhlášení výsledků na dálku. „Plakali jsme dojetím. Vždyť on byl poprvé na soutěži tohoto typu. Opravdu nás zaskočilo, jak dopadl. Smiřujeme se s tím, že v astronomii zřejmě dojde daleko,“ řekla matka Lucie Herzigová.

Její syn si teď přeje zvítězit ve starší věkové kategorii téže olympiády a také se nadále věnovat popularizaci vědy. „Odmala jsem chtěl v něčem vyniknout. Našel jsem se v astronomii, je to moje vášeň,“ zdůraznil student.

Zamíří do ESA?

Baví ho psát články pro web České astronomické společnosti i spravovat její instagramový účet.

„Díky tomu můžu sledovat všechny důležité události, jako třeba první fotky z dalekohledu Jamese Webba, start rakety SLS a další. Když se něco takového děje, žiju tím,“ doplnil Herzig.

Rád by vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a pak zamířil do zahraničí. Jeho snem je pracovat například v Evropské radě pro jaderný výzkum nebo Evropské kosmické agentuře (ESA).

Budu se podílet na kosmickém výzkumu, říká odhodlaně třináctiletý astronom Jan

Muži

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám