Hlavní obsah

Konvent, který ministrovi školství nahradí poradce, má 70 členů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Národním konventu o vzdělávání zasedlo asi 70 zástupců politických stran, organizací a asociací, kteří se zabývají školstvím. Konvent svolal ministr školství Mikuláš Bek (STAN) s tím, že mu bude nahrazovat tým poradců. Podle ministra má za cíl umožnit jeho členům podílet se na podobě vzdělávání v Česku. První jednání konventu se konalo v pátek 23. června v prostorách Senátu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

Jednání Národního konventu o vzdělávání řídí tříčlenné předsednictvo. Jeho členy jsou místopředseda Senátu Jiří Drahoš (za STAN), předseda senátního školského výboru Jiří Růžička (za TOP 09) a ministr školství Bek.

Mezi členy konventu jsou např. koaliční poslanci a členové sněmovního školského výboru Renáta Zajíčková (ODS), Jan Berki (STAN) a Marek Výborný (KDU-ČSL). Účastní se i odboroví předáci František Dobšík a Petr Baierl a zástupci zřizovatelů škol, mj. pražský radní Antonín Klecanda (STAN) a místopředseda Sdružení místních samospráv Oldřich Vávra.

Členy konventu jsou rovněž ředitel Cermatu Miroslav Krejčí, ředitel Národního pedagogického institutu Ivo Jupa a předseda Národního akreditačního úřadu Robert Plaga. Školské asociace zastupuje předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová, předseda Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiří Zajíček či předsedkyně Asociace předškolní výchovy Hana Splavcová.

Smlouva na podporu systému sice končí, ale konání zkoušek ohrožené není, ujišťuje Cermat

Věda a školy

Mezi zástupce neziskových organizací patří ředitel organizace EDUin Miroslav Hřebecký, Tomáš Habart z organizace Člověk v tísni a předsedkyně organizace Society for All, která dříve fungovala pod jménem Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání, Lenka Felcmanová.

Scházet se má jednou za měsíc

Bek zopakoval, že chce zamýšlené změny ve školství projednávat s koaličními partnery i opozicí a aktéry ve vzdělávání. Konvent by se měl scházet zhruba jednou měsíčně. Mezi kroky, které ministr plánuje a které by měly změnit podobu školství do deseti let, je prodloužení povinné školní docházky, posílení všeobecného vzdělávání ve středních školách nebo otevírání nových typů SŠ.

Na druhém jednání konventu, které by se podle informací na webu edu.cz mělo konat 8. září, by měli jeho členové řešit digitalizaci přijímacího řízení na střední školy. Elektronická forma řízení by mohla být od roku 2024. Program, který by měla vytvořit státní organizace Cermat, by na rozdíl od současnosti měl umožňovat stanovení pořadí přihlášek na obory a školy a jejich elektronické podávání.

Odbory nadále vyzývají k zakládání stávkových výborů ve školách

Věda a školy

Ministr Bek krátce po svém nástupu do funkce v čele resortu školství novinářům sdělil, že mu bude konvent nahrazovat tým poradců. Jeho předchůdci ve funkci a stranickému kolegovi Vladimíru Balašovi radilo 16 lidí, Balašův předchůdce Petr Gazdík (oba STAN) měl ve svém týmu deset poradců.

Konvent o vzdělávání chtěl Bek vytvořit po vzoru jednání na evropské úrovni, řekl v květnu při představování svých priorit na ministerstvu školství. Bek se do funkce ministra školství přesunul 4. května z pozice ministra pro evropské záležitosti.

Bek je pro zrušení 9. tříd a povinné dva roky střední školy

Domácí

Středoškolské obory se budou měnit

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám