Hlavní obsah

Bek je pro zrušení 9. tříd a povinné dva roky střední školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke zrušení devátých tříd na základních školách v budoucnu určitě dojde, řekl náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS) na pondělní sněmovní konferenci o reformě školství.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) mu přitakal, řekl ale, že případnému zrušení musí předcházet široká politická debata.

Zároveň by se měla prodloužit povinná školní docházka o dva roky střední školy. Tyto změny by však mohly nastat až za zhruba deset let. „Není otázka, zda budou deváté třídy zrušeny. Otázka je, kdy se to stane,“ řekl Nantl na konferenci.

„Pan Nantl řekl svůj osobní politický názor, který se blíží mému. Musíme ale nalézt politický konsenzus, který zatím neexistuje,“ upozornil Bek. Na zrušení devátých tříd není zatím stoprocentní shoda ani ve vládní koalici, zdrženliví jsou lidovci.

Ministr Bek chce povolit další víceletá gymnázia

Domácí

Taktika s odkladem

Bek zopakoval, že optimální variantou by pro něj byla desetiletá povinná školní docházka podle modelu, který fungoval do roku 1990. „Osm let na základní škole a dva roky na střední škole. Zaznívají ale i hlasy pro zachování devátých tříd. Probíhá diskuse s odborníky,“ řekl Bek.

Dodal, že rušení devítek by musel být přirozený a postupný proces. „Musíme mít především připravenou dostatečnou kapacitu středních škol,“ uvedl ministr.

Na konferenci také znělo, že děti chodí na základní školy často s ročním odkladem, a kvůli tomu tak ze středních škol vycházejí jako dvacetiletí, což komplikuje situaci na trhu práce. Do škol jde o rok později každoročně přibližně dvacet procent dětí.

Učitelé budou mít plat minimálně 130 procent průměrné mzdy, podepsal Pavel

Domácí

„Máme přestárlé maturanty a odklady povinné školní docházky jsou u nás oproti jiným zemím velmi vysoké. Z dat vyplývá, že odklady už neslouží původní myšlence zaměřit se na děti, které potřebují větší čas na přípravu. Rodiče jich využívají k tomu, aby dítě získalo výhodu,“ řekl Václav Korbel z agentury PAQ Research.

Jeho slova potvrdil i ministr Bek. „Částečně je za odkladem školní docházky skutečně taktizování rodičů. Chtějí zvýšit šance dětí na úspěch u přijímaček na osmiletá gymnázia,“ míní Bek.

„Chceme zlepšit metodické řízení poraden, které odklady doporučují, více zapojit přípravné třídy a dát rodičům dobrou šanci na uplatnění jejich dítěte na střední škole,“ dodal.

Propadají i prvňáci

Podle Korbela ale problém tkví i v tom, že někdy není škola naopak připravena na dítě.

„U nás jsou tři procenta dětí, u nichž se během prvních pár měsíců v první třídě zjistí, že nestíhají, a jdou zpátky do mateřské školy,“ řekl. O tomto „propadání v první třídě“ se podle něj u nás málo mluví. „Pro děti je to velmi traumatizující zážitek,“ řekl.

Učitelé budou mít plat minimálně 130 procent průměrné mzdy, podepsal Pavel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám