Hlavní obsah

V Českém Švýcarsku se snaží potvrdit výskyt vzácné kočky divoké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potvrdit výskyt velmi vzácné kočky divoké na svém území se snaží Správa národního parku České Švýcarsko. Při vyhodnocování shromážděných snímků z fotopastí monitorujících výskyt zvířat za uplynulý rok narazili vědci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze na sérii snímků z loňského března, které zachycují kočku s typickými rozlišovacími znaky pro kočku divokou.

Foto: Správa NP České Švýcarsko

Kočka s rozlišovacími znaky kočky divoké zachycená fotopastí

Článek

Snímky byly pořízeny ve vnitřních částech národního parku při hranici jeho klidového území ještě před loňským velkým požárem. Kvůli situaci okolo se vyhodnocují až letos.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o snímky pořízené za denního světla, jejichž kvalita je mimořádná, lze říci, že se velmi pravděpodobně jedná o téměř čistou kočku divokou, která má všechny typické rozlišovací znaky a naopak nenese žádné zjevné znaky křížence,“ řekl zoolog Správy národního parku České Švýcarsko Martin Valášek.

Fotopasti s lákavým vnadidlem

Zoologové nyní umísťují fotopasti cíleně a s využitím vnadidla, které je pro kočky mimořádně atraktivní. Jedná se o výluh z kozlíku lékařského, kterým je potřísněný dřevěný kolík umístěný před vlastní fotopastí.

Kočky mají téměř 300 výrazů tváře

Koktejl

Pokud se kočka divoká v území vyskytuje trvale, zvýšila by se také šance, že se kromě fotografií podaří časem získat i vzorky srsti a podrobit je analýze DNA.

Tato analýza by pak poskytla i bližší informace o původu kočky či míře případného křížení s kočkou domácí. Dosavadní výzkumy ukazují, že tato míra křížení, tedy hybridizace, je u středoevropských populací koček divokých nízká.

Foto: Správa NP České Švýcarsko

Kočka s rozlišovacími znaky kočky divoké zachycená fotopastí

„Potvrdit její výskyt opakovaně ale nemusí být snadné, území národního parku je velmi rozsáhlé a ve zdejším komplikovaném terénu hledáme pověstnou jehlu v kupce sena. Budeme potřebovat i notnou dávku štěstí,“ doplnil Valášek.

Snímky z fotopasti otevírají podle správy parku i další otázku. Tou je, zda se jednalo o migrujícího jedince, nebo se na území národního parku kočky divoké usadily.

V případě trvalého výskytu by se jednalo o významnou událost. Kočky divoké jsou v přírodě České republiky velmi vzácné, v uplynulém desetiletí byly ojediněle zaznamenány pouze v několika oblastech, např. na Šumavě, v Beskydech či v Doupovských horách.

Národní park České Švýcarsko by se tedy mohl stát jednou z mála lokalit v České republice s potvrzeným výskytem kočky divoké.

Divoké kočky na Moravě se kříží s domácími, ohrožuje je to

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám