Hlavní obsah

Kellnerova nadace nabízí granty pro české studenty zahraničních univerzit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro české studenty, kteří míří na zahraniční univerzity, připravila Nadace The Kellner Family Foundation roční granty v celkové výši zhruba 15 milionů korun. Rozdělí je mezi studenty bakalářských programů v akademickém roce 2022/2023. Nové příjemce grantu vybere nadace z online přihlášek, které žadatelé musejí doručit do 31. března.

Foto: Profimedia.cz

Trinity College (česky Kolej Nejsvětější Trojice) při Univerzitě v Cambridgi - ilustrační snímek

Článek

Nadace otevřela 1. února již 13. grantové řízení pro studenty univerzit. I letos přijímá žádosti elektronicky.

Online formulář musejí zájemci o podporu vyplnit v průběhu dvou měsíců a nejpozději do 31. března vložit do systému i všechny dokumenty potřebné k posouzení žádosti.

Jde o motivační dopisy, informace o vysoké škole nebo univerzitě a oboru, dosavadní studijní i jiné akademické úspěchy, doporučení od osoby podílející se na akademickém či uměleckém rozvoji žadatele a také dokumenty dokládající současnou finanční situaci.

Čeští stipendisté zamířili na desítky světových univerzit. Student Jan Truneček doufá ve vesmírnou stáž

Věda a školy

Přihlášky posuzují zástupci nadace v několika kolech. Nejprve vyhodnotí informace poskytnuté v přihlášce a vybrané studenty pak pozvou k osobním rozhovorům.

„Přihlášky hodnotíme velmi individuálně. Zajímá nás každý jednotlivý příběh studentky nebo studenta, jejich motivace, ambice a odhodlání. Podporujeme mladé lidi, u kterých je zřetelné jejich zapálení pro obor a kteří mají svůj profesní sen, ke kterému by rádi po návratu ze zahraničí směřovali,“ popsala členka správní rady nadace Petra Dobešová s tím, že úspěšní žadatelé obdrží informaci o výši poskytnutého grantu do konce června.

Granty jsou určené primárně studentům bakalářských oborů na zahraničních univerzitách.

„Preferujeme moderní vědecké obory, ať už přírodovědné, nebo technické, nebo některý z uměleckých či humanitních oborů. Posuzujeme také kvalitu univerzity, její celkovou reputaci i hodnocení podle oborových žebříčků,“ vysvětlila Dobešová.

Nyní tyto granty čerpá 57 studentů

V aktuálně probíhajícím akademickém roce čerpá granty od Nadace The Kellner Family Foundation celkem 57 studentů, z toho 25 je zařazených prvním rokem a 32 pokračuje ve studiu oboru s finanční podporou nadace více než rok.

Zájem o Erasmus opět vzroste, věří organizátoři

Věda a školy

Na zahraničních VŠ se stipendisté věnují hlavně přírodním a lékařským vědám, technickým oborům, ale i ekonomii, právu nebo třeba hudbě, vývoji počítačových her a moderní cirkusové akrobacii.

Za 12 let získalo prostředky na studium i náklady s ním spojené celkem 218 studentů vysokých škol a univerzit po celém světě, a to včetně těch renomovaných jako např. tyto britské instituce: Univerzita v Oxfordu, Univerzita Cambridge či Univerzita v St. Andrews. Rodinná nadace Renáty a Petra Kellnerových mezi dané studenty již rozdělila 100 milionů korun.

Profily daných stipendistů jsou zveřejněny na webu.

Oxford nemusí být utopie

Věda a školy

„Cílem nadace je podporovat na cestě za kvalitním vzděláním talentované, cílevědomé a pracovité mladé lidi, kteří v sobě mají odhodlání získané mezinárodní zkušenosti využít ve prospěch celé české společnosti,“ shrnula na závěr mluvčí nadace Jitka Tkadlecová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám