Hlavní obsah

Kdy k ISS odstartuje Starliner od Boeingu? Nový odklad vypadá na několik měsíců

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) opět odložil první pilotovaný let kosmické lodi Starliner k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Technici tak mají více času na vyhodnocování úniku helia v pohonném systému lodi, uvedla NASA v prohlášení – a nové datum startu nosné rakety Atlas V s modulem Starliner od firmy Boeing tentokrát nestanovila.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Loď Starliner na nosné raketě Atlas V

Článek

Tento týden, v sobotu 25. května, tedy v den, na který byl let dvojice astronautů ve Starlineru k orbitálnímu komplexu odložen, tak mise nakonec rozhodně neproběhne. S odkazem na nejnovější informace od NASA to ve středu uvedla agentura Reuters s tím, že o dalším možném termínu startu se diskutuje.

Na rozdíl od předchozích zpoždění NASA neoznámila nové datum startu mise. Více podrobností americký vesmírný úřad plánuje sdělit, jakmile bude situace jasnější.

Jak připomněl server SpaceNews, představitelé NASA již dříve zmínili, že škrtli harmonogram vesmírné stanice do srpna, aby měli dostatek flexibility při naplánování příletu Starlineru, který pak má být k ISS připojen na týden nebo i déle.

Loď Starliner od Boeingu vzlétne s posádkou nejdříve o víkendu

Věda a školy

„Problémy posledních dní si vyžádaly další odklad startu. (…) S ohledem na to a další logistické mise na ISS to vypadá, že se bude startovat ve druhé půlce prázdnin,“ glosoval to na síti X odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Letošní odklady letu Starlineru k ISS

První pokus o start nosné rakety Atlas V s pilotovanou kosmickou lodí Starliner měl proběhnout 7. května SELČ. Výrobce rakety Atlas V, společnost United Launch Alliance (ULA), se nejprve rozhodl vyměnit ventil nádrže s kapalným kyslíkem na druhém (horním) stupni Centaur raketového nosiče, který při tomto pokusu o start způsobil potíže.

Odpočet tehdy NASA přerušila zhruba dvě hodiny před zažehnutím motorů a původně plánovaným startem k ISS z floridského mysu Canaveral.

Šéf ULA (společný podnik firem Boeing a Lockheed Martin) Tory Bruno prozradil, že ventil kontrolující tlak paliva slyšitelně „bzučel“. Jako nový termín pro start byl posléze určen 18. květen.

První let vesmírné lodi Starliner s posádkou na ISS byl kvůli závadě odložen

Věda a školy

Problém s ventilem na stupni Centaur se podařilo vyřešit, ale start se poté posunul na úterý 21. května ve 22:44 SELČ kvůli drobnému úniku helia ze servisního modulu lodi Starliner.

Sobotní (25. května) start mise s posádkou se měl uskutečnit ve 21:09 SELČ. A to konkrétně právě kvůli řešení úniku helia z okruhu korekčních trysek na servisním modulu kosmické lodi.

Jednalo se o malý únik, ale přesto se Boeing a NASA rozhodly jej podrobně analyzovat. Průzkum tohoto problému se nicméně protáhl, technici si vyžádali více času – tudíž se start přesunul z 21. na 25. května. Ovšem jak vidno, nestačilo to – a došlo k dalšímu odkladu bez určení data.

Misi se zkratkou CFT (Boeing Crew Flight Test), jejímž cílem je především na cestě k ISS otestovat automatické a ruční ovládání kosmického plavidla, bude velet 61letý astronaut Barry „Butch“ Wilmore, pilotovat loď bude jeho kolegyně z NASA, 58letá Sunita Williamsová.

Foto: John Raoux, AP

Barry „Butch“ Wilmore a Sunita Williamsová

Úkolem astronautů během prvního testovacího letu bude mj. otestovat ruční ovládání plavidla, které je jinak navrženo k plně automatickému letu.

Samé problémy, šéf Boeingu přesto dostane rekordní odměny

Ekonomika

V případě úspěchu by získal americký výrobce letecké techniky šanci konkurovat společnosti SpaceX, která dosud pro americký vesmírný program zajišťovala veškeré starty astronautů z domácího území.

Při prvním testovacím letu bez posádky v roce 2019 se nepodařilo kosmickou loď CST-100 Starliner vynést na správnou oběžnou dráhu, a tak ani nezakotvila u ISS. Později zase musel výrobce řešit potíže s padáky zpomalujícími přistání lodi.

Evropská kosmická agentura a NASA stvrdily těsnou spolupráci při vyslání vozítka na Mars

Věda a školy

Související články

Vesmírná loď Starliner se vrátila na Zemi

Návratová kabina kosmické lodi Starliner od společnosti Boeing se ve čtvrtek 0:49 SELČ vrátila na Zemi, dosedla na základnu White Sands v Novém Mexiku. Na...

Výběr článků

Načítám