Hlavní obsah

Každé šesté dítě si nebude moci dovolit oběd ve školní jídelně, upozorňuje organizace

Praha

Letos nebude moci z finančních důvodů ve školní jídelně obědvat podle neziskové organizace Women for Women (W4W) každé šesté dítě, loni to přitom bylo každé osmé. Organizace, která školákům poskytuje prostřednictvím projektu „W4W: Obědy pro děti“ stravu zdarma, podle své zprávy očekává, že letos bude polední jídla hradit až 20 tisícům dětí.

Foto: ČTK

Školní jídelna (ilustrační foto)

Článek

Projekt W4W není jediný, programy na poskytování bezplatné stravy pro děti z nízkopříjmových rodin mají i další organizace a instituce.

Loni se W4W o obědy zdarma přihlásilo 18 765 žáků, což je o 30 procent více než v roce 2021. Letos by to podle organizace mohlo být ještě více, a to až 20 tisíc dětí. Strava pro téměř 19 tisíc dětí stála W4W zhruba 60 milionů korun. V tomto roce by mohla organizace za obědy platit až 100 milionů Kč.

Nejvíce žáků, jimž organizace obědy loni platila, navštěvovalo základní školy (ZŠ) v Moravskoslezském kraji. V tomto a Středočeském kraji bylo také nejvíce do projektu zapojených škol.

Počet dětí s odkladem povinné školní docházky se nesnižuje

Věda a školy

Obědy dotované organizací svým žákům loni poskytovalo 27 procent ze všech ZŠ v českých krajích.

Vytipovat potřebné děti mají učitelé a ředitelé

W4W nabízí pomoc prostřednictvím ZŠ. Vytipování potřebných dětí mají na starosti učitelé a ředitelé škol.

„Učitelé zpravidla velice dobře znají situaci dětí i jejich rodičů. Při podání žádosti do projektu mají na zřeteli, že pomoc poskytujeme tam, kde je opravdu třeba. Máme tak jistotu, že se pomoc k dětem opravdu dostane, tedy že pravidelně získají vyváženou a teplou stravu, přičemž oběd si mohou sníst ve školní jídelně společně se svými spolužáky,“ popsala ředitelka a spoluzakladatelka W4W Ivana Tykač.

Aby mohlo dítě získat školní obědy zdarma, musí jeho rodiče splňovat několik kritérií. Nutné podle W4W je, aby se rodiče o dítě starali, komunikovali a spolupracovali se školou a v případně nutnosti obědy řádně odhlašovali. Organizace hradí svůj projekt penězi od dárců a z dotace od ministerstva školství (MŠMT).

Děti vyrůstající v dětských domovech dosahují nižšího vzdělání, uvádí výzkum

Věda a školy

Mnohé školní jídelny v Česku loni kvůli růstu cen za energie a potraviny ceny obědů zdražily. Podle MŠMT je nyní průměrná cena oběda ve školní jídelně 34 korun, což je o deset korun víc než před šesti lety. Zástupci W4W uvedli, že školní jídelny budou muset na růst cen zboží a energií reagovat i v tomto roce. MŠMT letos avizovalo, že dá neziskovým organizacím na obědy pro školáky více peněz. Plánuje rozdělit 100 milionů Kč, tedy o 40 milionů více než loni.

Program na podporu školního stravování dětí, jejichž rodina se ocitla v nepříznivé finanční situaci, má i ministerstvo práce a sociálních věcí. Díky jeho projektu Obědy do škol zdarma ve školním roce 2021/2022 obědvalo 14 158 dětí z téměř tisícovky škol.

Pomoc nabízejí i některé radnice. Třeba městská část Praha 6 loni na obědy pro děti vyhradila ze svého rozpočtu 12 milionů korun, na obědy školákům se rozhodlo přispívat i město Znojmo.

Zdražení v únoru o 20 procent?

Školní jídelny navíc mohou od 1. února moci navýšit ceny hlavních jídel o 20 procent. Přesnídávky a odpolední svačiny budou moci zdražit o 30 procent. Jídelnám to umožní novela vyhlášky o školním stravování, kterou připravilo MŠMT.

Maximální cena oběda pro žáky ve věku od sedmi do deseti let tak bude proti stávajícím 39 korunám o osm korun vyšší. Děti od 11 do 14 let budou namísto nynější nejvyšší ceny 41 korun za oběd platit nejvýše 50 korun.

Ministerstvo školství navýší dotaci na podporu školních obědů

Věda a školy

Hlavní jídla ve školních jídelnách by mohla od února zdražit o 20 procent

Věda a školy

Výběr článků

Načítám