Hlavní obsah

Kapky vyrobené z krve pacienta pomáhají při léčbě suchých očí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA) v Brně získala jako první zdravotnická organizace na jižní Moravě oprávnění pro přípravu autologních sérových kapek (ASK). Ty se využívají při léčbě syndromu suchého oka v případech, kdy běžná léčba selhává. Originální jsou díky výrobě z krevního séra odebraného pacientovi. Do léčebného programu na jejich přípravu je zapojeno hned několik pracovišť v rámci fakultní nemocnice.

Foto: Archiv FNUSA

Za programem originálních kapek vyrobených z krve pacienta stojí lékařka Markéta Zemanová

Článek

Za novým programem stojí oční lékařka Markéta Zemanová, kterou k myšlence vedl narůstající počet pacientů se syndromem suchého oka – a především výpadek dostupných farmaceutických přípravků.

„Na jaře na trhu nebylo dostatečné spektrum účinných léků pro tyto pacienty. Bylo mi líto, že jsou kvůli svým potížím často vyřazováni z běžných denních aktivit,“ vysvětluje svou motivaci oftalmoložka.

„Jako kdybych měla v očích žiletky“

Syndrom suchého oka je multifaktoriální onemocnění povrchu oka, jehož výskyt je v poslední době častější. Mezi příznaky patří pocit cizího tělíska nebo písku v očích, pálení, únava, tlak, bolest a diskomfort očí. Častým steskem pacientů je zhoršené vidění, světloplachost, netolerance kontaktních čoček, klimatizovaného nebo větrného a zakouřeného prostředí.

Zamlžování brýlí přivádí Čechy až na operační sál

Domácí

Jednou z takových pacientek a zároveň první nemocnou, která získala své autologní sérové kapky vyrobené v Nemocniční lékárně FNUSA, je Ivana Dohnálková.

„Cítila jsem se, jako bych v očích měla žiletky. Víčka se mi lepila k oku a moje potíže vygradovaly letos v únoru, kdy se u mě objevil velký zánět. Po neúspěšné léčbě několika antibiotiky jsem se setkala s paní doktorkou Zemanovou, která mi představila svůj plán,“ uvedla.

Oproti běžně dostupným umělým slzám jsou autologní sérové kapky podstatně účinnější, navíc nemají žádné nežádoucí účinky. „Hlavní léčivou látkou je totiž vlastní sérum pacienta, které se vyfiltruje z jeho krve. Následně se v Nemocniční lékárně ve vhodném poměru rozředí a po kontrole Mikrobiologickým ústavem vydá ve zmražené formě pacientovi,“ popisuje proces doktorka Zemanová a dodává, že léčba je pro dospělé pacienty schválena SÚKL a plně hrazená zdravotní pojišťovnou.

Kapky – na rozdíl od umělých slz, které se musí užívat častěji – stačí aplikovat pětkrát či šestkrát denně.

Lékařských pohotovostí by mohlo být méně, navrhuje Válek

Domácí

Reklama

Související témata:
Syndrom suchého oka
Oftalmologie

Související články

Lékaři v Itálii vrátili zrak slepému muži

Lékaři v italském Turíně vrátili zrak třiaosmdesátiletému muži, který byl na jedno oko slepý 30 let a na druhé přestal vidět před asi deseti lety. Muž oslepl...

Výběr článků

Načítám