Hlavní obsah

Zamlžování brýlí přivádí Čechy až na operační sál

Povinnost ochrany obličeje kvůli pandemii covidu-19 už přivedla řadu lidí k očním specialistům. Mnohé trápí syndrom suchého oka a ti, kteří už oční vady mají, bojují při nasazené roušce s mlžícími se brýlemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Efektivní způsob, jak tomu zabránit, v podstatě neexistuje, a tak se na oční kliniky obrací stále více Čechů, aby se brýlí definitivně zbavili operací k odstranění dioptrií.

„Na našich klinikách vzrostl zájem o laserové operace očí určené pacientům s krátkozrakostí, dalekozrakostí a astigmatismem meziročně o téměř 40 procent, což jsme dosud nezažili,“ uvedl Právu Petr Kocian, generální ředitel sítě očních klinik NeoVize, s tím, že převažují mladší pacienti.

Syndrom suchého oka

„Výrazně se zvýšil zájem, a to nejen o laserové, ale především o nitrooční operace čočky u těch, kteří musí nosit i vícero brýlí kvůli různým a kombinovaným vadám. Lidé zmiňují i finanční hledisko, vědí, že do budoucna ušetří, a nyní mají k dispozici i částku, kterou ušetřili třeba za nerealizovanou dovolenou,“ popsala Právu praxi Refrakčního centra Praha jeho manažerka Jana Nováková.

Kvůli odmítání vakcinace hrozí návrat již vymýcených chorob

Domácí

Špatně používaná rouška, ale také větší čas strávený u počítače, televize nebo mobilního telefonu dohnaly mnoho lidí k očnímu specialistovi i kvůli tzv. syndromu suchého oka.

Foto: FNUSA

Primářka Hana Došková při vyšetření pacienta.

„Slzný film je fyziologickou ochranou povrchu oka. Dojde-li k jeho poruše, projevuje se to pálením, řezáním očí, pocitem cizího tělesa nebo tlaku, pacienti si stěžují na bělavý lepkavý hlen v očních koutcích nebo mezi řasami a na zarudlé, unavené oči či bolesti hlavy,“ uvedla primářka Očního oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Hana Došková.

„Pokud ochranné pomůcky těsně nedoléhají horním okrajem k nosu a kůži obličeje pod očima, podstatná část teplého vydechovaného vzduchu směřuje na povrch očí a ovlivní rychlejší odpařování vodnaté složky obsažené v slzném filmu,“ vysvětlila.

Lidé nosí respirátory, koronavirus přitom můžou chytit i přes oči

Domácí

Jakmile se objeví tyto potíže, je lepší navštívit očního lékaře, protože poruchy slzného filmu mohou ukazovat na vážné oční či jiné choroby. Pokud je lékař vyloučí, pomohou umělé slzy a pravidla oční hygieny, například po každých 20 minutách práce na počítači se máme alespoň na 20 sekund zadívat do vzdálenosti minimálně 6,5 metru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám