Hlavní obsah

Lékaři v Itálii vrátili zrak slepému muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turín (Itálie)

Lékaři v italském Turíně vrátili zrak třiaosmdesátiletému muži, který byl na jedno oko slepý 30 let a na druhé přestal vidět před asi deseti lety. Muž oslepl kvůli dvěma různým očním onemocněním. Provedená operace byla podle zpravodajských agentur unikátní.

Foto: Envato

Ilustrační snímek

Článek

V turínské nemocnici mu provedli autotransplantaci celého očního povrchu (rohovky, části skléry a spojivky), což byla i podle deníku La Stampa ve světovém měřítku jedinečná operace.

Dva týdny po operaci senior opět vidí na jedno oko, rozpoznává lidi i předměty a je schopen se sám bez pomoci či slepecké hole pohybovat, informovala v pátek agentura ANSA.

„Když jsem se probudil a začal jsem vidět obrysy svých prstů a ruky, bylo to, jako bych se znovu narodil,“ popsal první zážitek muž, jehož místní média identifikují jen jako E. B.

Operace trvala čtyři hodiny a podílelo se na ní několik specialistů včetně profesora Vincenza Sarnicoly. Transplantace v tomto směru za posledních 20 let výrazně pokročily a Itálie v nich hraje přední roli, zmínil podle agentury ANSA Sarnicola.

Youtuber vrátil tisícovce lidí zrak. Zaplatil operace a rozdal peníze i auto

Muži

Stále víc dětí vidí špatně na dálku, viníkem je i čas strávený u obrazovek mobilů a tabletů

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám