Hlavní obsah

Kamera na vesmírné sondě natočila odvrácenou stranu Měsíce

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesmírná sonda Ebb natočila 19. ledna díky speciálnímu přístroji video z odvrácené strany Měsíce. Ta je lidem skryta kvůli faktu, že Měsíc je v tzv. „ gravitačním zámku,“ nerotuje tedy v prostoru stejně jako naše planeta, ale spolu s ní krouží kolem Slunce. Na záběrech, které jsou tudíž ojedinělé, je jasně vidět terén i krátery, které vyhloubily asteroidy.

Odvrácená strana MěsíceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) vyslal v září k Měsíci rovnou dvě sondy, Ebb a Flow. Obě rotují kolem jeho osy a zkoumají jeho povrch od severního k jižnímu pólu. Pořízené záběry budou v USA zkoumat vědci. Doufají, že jim pomohou odpovědět na otázky ohledně vzniku Země a dalších planet v naší soustavě.

Na snímku je zcela jasně vidět nesourodý povrch měsíce a tisíce kráterů od střetů s vesmírnými tělesy. Největší z nich je nepřehlédnutelný, na záběrech se nachází v levé části. Jedná se o 150 kilometrů velký Drygalskiho kráter ve tvaru hvězdy, který vznikl před miliardami let po nárazu velkého asteroidu.

„Kvalita videa je vynikající a doufáme, že povzbudí naše studenty v zájmu o zkoumání Měsíce,“ řekla Maria Zuber, hlavní výzkumník z Massachusettského Institutu Technologie (MIT) v Cambridge.

Detailní záběry Měsíce z námi viditelné strany nejsou nečím neobvyklým, pokud na nich není zachyceno něco neobvyklého. Například  průlet mezinárodní vesmírné stanice ISS rychlostí 27 720 km/h.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry na Měsíc a prolítající ISS

Reklama

Výběr článků

Načítám