Hlavní obsah

Jsou návraty družic bezpečné? Co znamenal neřízený vstup evropského satelitu ERS-2 do zemské atmosféry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno vzbudil pozornost médií ve světě případ evropské družice pro dálkový průzkum Země ERS-2. Ta v poslední fázi své „orbitální existence“, ve středu 21. února 2024 přibližně v 18:17 SEČ, vstoupila neřízeně do zemské atmosféry nad severním Tichým oceánem, mezi Aljaškou a Havají, kde posléze shořela.

Foto: ESA

Satelit ERS-2 pro dálkový průzkum Země fungoval mezi roky 1995 a 2011

Článek

Co vlastně neřízený návrat družice ERS-2 od Evropské kosmické agentury (ESA) na Zemi znamenal?

Obecně o návratech umělých družic do zemské atmosféry

Nejprve je třeba si připomenout, že lidstvo již necelých sedm dekád vysílá na oběžné dráhy kolem Země umělé družice. Pokud tyto satelity obíhají ve výšce 800 kilometrů nad povrchem Země nebo níže, pravděpodobně během maximálně několika dekád tyto družice nebo jejich zbytky či úlomky spadnou zpět na povrch Země.

Příčinou tohoto jevu je zejména velmi řídký plynový obal Země, který má sice v místech jejich oběhu velmi nízkou hustotu, avšak přesto neustálým slabým brzděním družic způsobuje postupné snižování jejich oběžných drah. Družice tak klesají stále níž, do míst, kde hustota zbytků atmosféry pomalu roste a životnost oběžné dráhy postupně klesá.

Let nové posádky na ISS odložen na neděli, počasí ale opět nejisté

Věda a školy

Ve výškách kolem 200 km se již životnost družice na oběžné dráze počítá na dny či pár desítek dnů a pod 150 km již jen na hodiny nebo jejich desítky. Poté satelit vlivem již mnohem intenzivnějšího brzdění vstoupí do skutečně hustých vrstev atmosféry pod výškou 100 km (ta je považována za neoficiální hranici kosmického prostoru), nezadržitelně padá k Zemi, silně se zahřívá, až nakonec z větší části shoří prudkým třením o atmosféru, podobně jako meteorická tělesa.

Jen výjimečně, u skutečně velkých družic, kosmických lodí nebo kosmických stanic, se stává, že jejich odolnější části spadnou až na povrch Země, podobně jako větší přirozená vesmírná tělesa. Proto se provozovatel příslušné družice zpravidla snaží (pokud je to možné), aby tyto zbytky spadly do nějaké neobydlené oblasti, např. do oblasti jižního Pacifiku.

Za tímto účelem zapne na dálku na družici raketové motorky a s jejich pomocí pak provede v poslední fázi sestupu příslušnou korekci dráhy, čímž se původně neřízený pád změní v nějak řízený sestup. Tuto variantu se však ne vždy podaří uskutečnit.

Nicméně ani v případě neřízeného pádu družice se většinou nejedná o velké potenciální riziko pro lidi či nějaký majetek na Zemi, pokud hmotnost padající družice nečiní několik desítek tun či více. V tomto případě se pak jedná opravdu jen o výjimečné události, kterých bývá jen hrstka za cca 10 let na celém světě.

Návrat evropské družice ERS-2

Nedávno každopádně vzbudil pozornost médií ve světě případ evropské družice ERS-2, která ve středu 21. února vstoupila neřízeně do zemské atmosféry nad severním Tichým oceánem, mezi Aljaškou a Havají, kde posléze shořela. ESA to potvrdila i na svém webu.

V poslední fázi už totiž družice ERS-2 neměla žádné palivo, a tak nemohla korigovat svůj pád např. směrem ke standardnímu „hřbitovu družic“ v blízkosti tzv. bodu Nemo (Pacifického pólu nedostupnosti) umístěného v jižním Tichém oceánu, v jakémsi „území nikoho“, zhruba na polovině vzdálenosti mezi Chile a Novým Zélandem.

Přesto ale nebyly v této souvislosti hlášeny žádné škody na majetku ani lidská újma, napsal mj. zpravodajský server CNN.

Tato družice ESA pro dálkový průzkum Země, ERS-2 (European Remote-Sensing Satellite), byla vypuštěna na oběžnou dráhu ve výšce 780 km před téměř 30 lety, 21. dubna 1995. Spolu s téměř identickou družicí ERS-1 poskytovala velmi cenná dlouhodobá data o zemském povrchu, vegetaci, teplotách oceánů, atmosféře, účincích lidské činnosti na naše životní prostředí, ozonové vrstvě nebo o rozsahu polárního ledu.

U čínské vesnice dopadly trosky z rakety a začaly hořet

Věda a školy

Tím způsobila doslova revoluci v našem chápání různých procesů spojených se Zemí. Byla také využívána k monitorování přírodních katastrof, někdy i pomáhala při reakci na ně.

V roce 2011 se ESA rozhodla z technických důvodů ukončit provoz družice ERS-2. Došlo k postupné bezpečnostní deaktivaci jejích systémů a během léta 2011 bylo rozhodnuto snížit výšku její oběžné dráhy ze 785 na 573 km nad Zemí pomocí série 66 zážehů, při níž se spotřebovalo veškeré palivo družice.

Stalo se tak ve světle obav z dlouhodobého rizika, které orbitální smetí (nefunkční družice a jejich fragmenty a zbytky) představuje pro současné i budoucí vesmírné aktivity.

Výška mrtvé a neovladatelné družice bez paliva se pak už jen pomalu, ale neustále pasivně snižovala. Konečně dne 21. února 2024 dosáhla ERS-2 kritické výšky kolem 80 km, při které byl odpor atmosféry již tak silný, že se aparát začal rozpadat na kusy. Družice měla po vyčerpání paliva hmotnost jen 2300 kg, takže na Zemi z ní nedopadlo prakticky nic. Titulky některých médií o riziku pádu „obří družice“ byly proto podle odborníků poněkud bezpředmětné.

Řízený, nebo neřízený (přirozený) návrat do atmosféry?

„Neřízený návrat do atmosféry je již dlouho běžnou metodou pro likvidaci kosmických objektů na konci jejich mise,“ vysvětluje vedoucí kanceláře kosmického smetí v ESA Tim Flohrer. „Objekty podobné velikosti jako je ERS-2 nebo i větší pozorujeme při vstupu do atmosféry několikrát za rok.“

„Za 67 let kosmických letů se do atmosféry vrátily tisíce tun umělých vesmírných objektů. Kusy, které se dostaly na povrch, však jen velmi zřídka způsobily nějaké škody a nikdy nebyla potvrzena zpráva o zranění člověka,“ doplnil.

Zánik ERS-2 byl ke konci „vynuceně přirozený“. Všechno zbývající palivo bylo totiž prioritně vyčerpáno během brzdících zážehů již v roce 2011. Tím se značně snížilo riziko vnitřní poruchy, která by vedla k rozpadu družice na kusy ještě ve výšce, kterou používají aktivní družice. V důsledku toho však nebylo možné ERS-2 během jejího zániku řídit a předpovědět místo a čas jejího zániku. Jedinou silou určující finální fázi jejího sestupu byl nepředvídatelný odpor atmosféry. Jednalo se přesto o nejlepší možnost, jak se satelitu zbavit.

Vzorky z asteroidu Bennu možná byly součástí dávného světa pokrytého oceánem

Věda a školy

V poslední době ale již přirozené návraty nejsou tak v módě. Agentura ESA se zavázala zajistit dlouhodobou udržitelnost kosmických aktivit tím, že zmírní tvorbu vesmírného smetí všude, kde je to možné, a zajistí co nejbezpečnější návrat družic do atmosféry na konci jejich životnosti. ESA si také klade za cíl povzbudit ostatní, aby se vydali podobnou cestou.

Mise ESA na oběžné dráze Země jsou nyní navrhovány tak, aby po skončení své aktivní fáze prováděly „kontrolované“ návraty. Během řízeného zániku mohou operátoři zajistit, aby družice sestoupily na povrch jen nad řídce obydlenými oblastmi Země, jako je např. jižní Tichý oceán. Mezitím ESA pokračuje ve snaze zbavit oběžnou dráhu svých starších družic (ERS-2, Aeolus, Cluster či Integral) rychleji, než bylo původně plánováno.

Odkaz mise ERS-2

Satelit ERS-2 a jeho předchůdce ERS-1 byly nejsofistikovanějšími družicemi, které kdy Evropa vyvinula a vypustila. Družice vynesla na oběžnou dráhu řadu vědeckých přístrojů, které shromažďovaly cenná data po dobu 16 let, včetně prvního evropského přístroje pro studium atmosférického ozonu.

Družice ERS také připravily půdu pro mnoho následných evropských misí zaměřených na studium našeho měnícího se světa, jako jsou Envisat, meteorologické družice MetOp, vědecké výzkumné mise ESA Earth Explorer a GMES/Copernicus Sentinels, stejně jako pro mnoho dalších národních družicových misí.

„Data z ERS jsou dnes stále široce využívána, většinou v kombinaci s daty z novějších misí, protože dlouhodobé datové záznamy jsou například nezbytné pro identifikaci a pochopení změn v našem klimatu,“ vysvětluje manažer programu ESA Heritage Space Program Mirko Albani.

Vesmírné technologie z Brna umožní sledovat děje na Slunci z dosud nejkratší vzdálenosti

Věda a školy

„Mise ERS-2 byla také skvělým příkladem toho, jak ESA prosazuje nové technologie, které se později stanou funkčními při podpoře velmi důležitých služeb, jako jsou předpověď počasí a monitorování klimatu,“ poznamenal.

Obecně o kosmickém smetí. A kam s ním?

Úlomky družic, nosných raket a podobný odpad nám dělají čím dál více starostí. Jsou zde proto snahy vyvinout technické standardy, které by pomohly omezit generaci dalšího kosmického smetí. Např. existuje doporučení pro družice na nízké oběžné dráze Země (do výšky 2000 km), aby klesly do atmosféry během 25 let. Také existují směrnice pro mrtvé geostacionární družice (s výškou dráhy cca 36 tisíc km nad povrchem Země), aby byly odklizeny na o několik set kilometrů vyšší „hřbitovní“ oběžnou dráhu, kde již nebudou překážet a vydrží zde prakticky navždy.

Ani jedno z těchto nařízení se však zatím neváže na mezinárodní zákon. Tyto směrnice se také nevztahují na úlomky, které již na oběžné dráze jsou. Mohou pouze omezit budoucí tvorbu úlomků.

Několik faktů a definic:

  • Jakékoli člověkem vyrobené objekty či jejich úlomky na oběžné dráze kolem Země, které již neslouží žádnému užitečnému účelu.

Kolik kosmického smetí je v současné době na oběžné dráze Země?

  • Je známo více než 25 tisíc (katalogizovaných) objektů větších než 10 cm. Odhadované množství částic o průměru 1 až 10 cm je přibližně 500 tisíc. Počet částic větších než 1 mm přesahuje 100 milionů. V lednu 2022 přesáhlo množství materiálu obíhajícího kolem Země 9000 metrických tun.

Jsou úlomky na oběžných drahách rovnoměrně rozloženy kolem Země?

  • Většina kosmického smetí se nachází ve vzdálenostech do 2000 km od zemského povrchu. Největší koncentrace úlomků se pak nachází kolem výšek 750–1000 km.

Jak dlouho zůstane vesmírné smetí na oběžné dráze Země?

  • Čím vyšší je nadmořská výška, tím déle orbitální úlomky obvykle zůstanou na oběžné dráze.
  • Úlomky zanechané na oběžných drahách pod 600 km obvykle spadnou zpět na Zemi během několika let. Ve výškách nad 800 km se doba rozpadu oběžné dráhy často měří na staletí. Ve výšce nad 1000 km bude kosmické smetí normálně kroužit kolem Země po dobu tisíce let nebo déle.

Představuje pád trosek na Zemi riziko pro lidi a majetek?

  • Značné množství úlomků nepřežije silné zahřátí, ke kterému dochází během návratu do atmosféry. Úlomky, které sestup přežijí, s největší pravděpodobností spadnou do oceánů či jiných vodních ploch, případně do řídce osídlených oblastí, jako je např. kanadská tundra, australské vnitrozemí nebo ruská Sibiř.
  • Během posledních 50 let spadl na Zemi každý den v průměru jeden katalogizovaný úlomek/objekt. Nebyla přitom potvrzena žádná vážná zranění ani významné škody na majetku. Pravděpodobnost, že během roku bude někdo zraněn kosmickým smetím, je menší než 1 ku 100 miliardám, což je asi 1,5milionkrát nižší než riziko, že dotyčný zemře při nehodě doma.

Jak lze omezit množství kosmického odpadu?

  • Nejdůležitější opatření v současné době je zabránit zbytečnému vytváření dalšího kosmického smetí. Toho lze dosáhnout promyšleným designem a provozem družic a nosných raket. Následné čištění oběžných drah však stále zůstává velkou technickou a ekonomickou výzvou.

Dvacet metrů od srážky. Americký a ruský satelit se těsně minuly

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám