Hlavní obsah

Jižní Korea úspěšně otestovala vesmírnou raketu na tuhé palivo

Jihokorejské ministerstvo obrany se pochlubilo, že v zemi ve středu 30. března poprvé úspěšně otestovali kosmickou raketu na tuhé palivo. Podle zástupců úřadu jde o krok, který časem pomůže vypustit konstelaci satelitů k lepšímu monitorování hrozeb, jaké představuje třeba Severní Korea. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní Korea úspěšně otestovala kosmickou raketu na tuhé palivoVideo: Reuters

 
Článek

Start byl prvním takovým testem od loňského roku, kdy se Korejská republika a Spojené státy dohodly na ukončení určitého omezení vývoje balistických raket, a to konkrétně omezení platného od konce 70. let ohledně vzdálenosti, kterou mohou jihokorejské rakety uletět.

Reakce na balistické rakety KLDR

Zároveň tato zkouška rakety na tuhé palivo, které je podle tamního ministerstva obrany daleko levnější, přišla necelý týden poté, co severní soused, tedy KLDR, provedl masivní raketový test.

Severokorejci odpálili další mezikontinentální raketu

Svět

„Úspěch zkušebního startu této kosmické nosné rakety s pevným pohonem je důležitým milníkem v posilování obranné síly nezávislého vesmírného pozorovacího a průzkumného pole naší armády ve velmi kritické době,“ poznamenal podle agentury Reuters mluvčí jihokorejského resortu obrany s odkazem na pravděpodobný test tzv. mezikontinentální balistické střely (ICBM) z minulého týdne provedený Severokorejci.

Rakeťák Kim? Severní Korea propaguje odpálení rakety v hollywoodském stylu

Koktejl

Dodal, že v budoucnu plánuje Jižní Korea svou raketu využít k vynesení malého satelitu nebo řady nanosatelitů na nízkou oběžnou dráhu Země a později zároveň převést některé technologie do soukromého sektoru.

Jižní Korea vyslala do kosmu první vlastní raketu. Umístění makety družice na orbitu nevyšlo

Věda a školy

Jihokorejci zkrátka chtějí pomoci oživit domácí vesmírný průmysl.

Reklama

Výběr článků

Načítám