Hlavní obsah

KLDR má poprvé ženu v čele diplomacie. Tvrdě vyjednávala s USA o jaderných zbraních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Novou severokorejskou ministryní zahraničí byla jmenována diplomatka Čche Son-hui, která už dříve vedla vyjednávání o severokorejském jaderném programu s USA. Jmenována byla v době, kdy USA varuje, že KLDR připravuje nový jaderný test. Mezinárodní agentura pro atomovou energii uvedla, že už země připravuje svou jadernou střelnici.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Nová severokorejská ministryně zahraničí Čche Son-hui

Článek

Čche byla jmenována do funkce během plenárního zasedání Ústředního výboru Korejské strany práce, které se konalo od 8. do 10. června. Její jmenování oznámila severokorejská tisková agentura KCNA v sobotu.

Osmapadesátiletá Čche pracovala už roce 1997 jako tlumočnice při čtyřstranných jednáních o jaderném programu KLDR.

Účastnila se i šestistranných rozhovorů na stejné téma, které se konaly na počátku milénia.

Severní Korea dokončila přípravy na jaderný test

Zahraniční

Hrála klíčovou roli při jednáních s USA, kdy doprovázela Kim Čong-una na summitech s Donaldem Trumpem v Singapuru a Hanoji.

Jednala tvrdě. V jejích prohlášeních pro severokorejská média se vedle nabídek k dialogu objevovaly i výhrůžky včetně „jaderného zúčtování“.

Loni v březnu požadovala, aby USA skončily s nepřátelskou politikou vůči KLDR a neúčastnily se manévrů s Jižní Koreou.

Varování před jaderným testem

Jmenována byla v týdnu, kdy zvláštní americký zmocněnec pro Severní Koreu Sung Kim varoval, že Pchjongjang připravuje sedmý jaderný test, první po pěti letech.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) minulé úterý upozornila, že KLDR připravuje místo, kde se konají jaderné testy.

Korea a USA v reakci na test KLDR odpálily osm raket

Zahraniční

A varovala, že severokorejský jaderný program „vyvolává docela obavy, protože jsme viděli, že ve všech směrech postupuje rychle“.

KCNA ale ve své zprávě o jmenování Čche v sobotu nijak nezmínila jaderný program KLDR, Spojené státy, Jižní Koreu ani raketové testy, kterých země letos provedla už 17.

Reklama

Výběr článků

Načítám