Hlavní obsah

Japonský modul SLIM se na Měsíci znovu uložil ke spánku. Jeho výdrž překvapuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modul SLIM japonské vesmírné agentury JAXA, který je od letošního ledna na Měsíci, se opět uložil ke spánku. Napsala o tom agentura AFP. Modul svou životností výrazně předčil očekávání, když vydržel už dvě lunární noci, kdy teploty klesají až k minus 130 stupňům Celsia. Aparát nicméně začíná vykazovat známky únavy.

Foto: Profimedia.cz

Umělecká ilustrace toho, jak měl modul SLIM správně přistát

Článek

„Prověřili jsme jeho stav postupným zapínám a vypínáním přístrojů,“ uvedla JAXA v pondělním prohlášení. Poruchy odborníci zjistili kupříkladu u multispektrální kamery.

V několika příspěvcích na síti X Japonci naznačili, že není jisté, zda sonda „přežije“ i další noc. Modul od svého přistání na Měsíci každopádně střídá fáze aktivity a povinného odpočinku. JAXA už dříve uvedla, že SLIM nebyl navržen tak, aby přestál lunární noc. Lunární noc trvá zhruba 14 pozemských dní.

Japonsko se lednovým přistáním modulu SLIM stalo pátou zemí, která dokázala své zařízení dopravit na přirozenou oběžnici Země. Předtím se to povedlo jen Spojeným státům, Sovětskému svazu, Číně a Indii.

„Nesmrtelný“ japonský modul se probudil ze spánku i po druhé lunární noci

Věda a školy

Přistání se zdařilo 19. ledna s odchylkou 55 metrů od vytyčeného cíle, což podle expertů představovalo bezprecedentní stupeň přesnosti.

SLIM se ale při tvrdším dosednutí na měsíční povrch převrátil a jeho solární panely se dostaly do špatné pozice vůči Slunci. Díky změně úhlu slunečního svitu se po více než týdnu probudil k životu.

Modul, který přistál v kráteru Shioli v měsíčním moři Mare Nectaris na přivrácené straně Měsíce, následně pokračoval v průzkumu měsíčního povrchu. V únoru přečkal svou první lunární noc.

Modul Odysseus je definitivně odepsaný

Za připomenutí ještě stojí, v jaké fázi se nachází americká soukromá mise. Modul Odysseus, který se v únoru zapsal do dějin dobývání vesmíru jako první soukromé kosmické plavidlo s měkkým přistáním na lunárním povrchu (byť si při dosednutí zlomil nohu a převrátil se), je definitivně mimo provoz. V sobotu 23. března to potvrdil výrobce, americká společnost Intuitive Machines.

Mise tím pádem skončila sedm dní po přistání. Ačkoli toto zařízení lunární noc tedy nepřežilo (nepodařilo se je oživit), i tuto misi IM-1 lze jednoznačně označit za úspěšnou.

Jak společnost Intuitive Machines dříve vysvětlila, příslušná kosmická loď typu Nova-C nebyla navržena tak, aby „přežila drsné teploty lunární noci“. Navzdory tomu její tvůrci doufali, že „pokud různé systémy předčí očekávání výrobců, bude pak schopna zavolat domů“.

Firma už plánuje druhou misi IM-2, která by na měsíčním jižním pólu měla pátrat po vodním ledu.

Odysseus si při přistání na Měsíci zlomil nohu, brzy mu dojde energie

Věda a školy

Reklama

Související články

Z Měsíce putují na Zemi nové fotografie

Modul Nova-C Odysseus texaské soukromé firmy Intuitive Machines, který přistál v pátek 23. února na povrchu Měsíce, konečně zaslal na Zemi i první snímek...

Výběr článků

Načítám