Hlavní obsah

„Nesmrtelný“ japonský modul se probudil ze spánku i po druhé lunární noci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský lunární modul SLIM, který v druhé polovině ledna přistál na Měsíci, nečekaně přežil i druhou mrazivou měsíční noc a vyslal na Zemi nové snímky. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP s odkazem na japonskou kosmickou agenturu JAXA.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímek sondy SLIM na povrchu Měsíce, který už dříve pořídilo minivozítko LEV-2 (SORA-Q)

Článek

„Uplynulou noc jsme obdrželi odpověď od landeru SLIM, která potvrzuje, že kosmická loď už podruhé úspěšně prošla lunární nocí,“ informovala JAXA na síti X.

Japonský vesmírný úřad přitom dříve uvedl, že sonda nebyla navržena tak, aby na přirozené zemské družici přestála tamní noc, kdy panují extrémně nízké teploty. Lunární noc trvá zhruba 14 pozemských dní.

„Navigační kamera také pořídila obvyklé snímky měsíční krajiny,“ doplnila JAXA, která zveřejnila jednu černobílou fotografii kamenitého povrchu měsíčního kráteru poslanou modulem.

Japonský zázrak. Sonda SLIM se na Měsíci opět probrala k životu, i když už neměla

Věda a školy

Hlavní funkce si aparát zatím udržuje

Podle agentury sice některé snímače teploty a baterie začínají selhávat, hlavní funkce si ale modul podle všeho udržuje.

Japonsko se 19. ledna stalo pátou zemí, která dokázala své zařízení dopravit na přirozenou oběžnici Země. Přistání se zdařilo s odchylkou 55 metrů od vytyčeného cíle, což podle expertů představovalo bezprecedentní stupeň přesnosti.

SLIM se ale při tvrdším dosednutí na měsíční povrch převrátil a jeho solární panely se dostaly do špatné pozice vůči Slunci.

Z Měsíce putují na Zemi nové fotografie

Věda a školy

Díky změně úhlu slunečního svitu se po více než týdnu SLIM probudil k životu. Modul, který přistál v kráteru Shioli v měsíčním moři Mare Nectaris na přivrácené straně Měsíce, následně pokračoval v průzkumu měsíčního povrchu.

V únoru přečkal svou první lunární noc.

Čína vyslala družici k odvrácené straně Měsíce

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám