Hlavní obsah

Japonská sonda přistála na Měsíci, solární panely ale nechytají energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek okolo 16:20 SEČ na povrch Měsíce v oblasti kráteru Shioli dosedl modul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) japonské kosmické agentury JAXA. Cílem mise je zejména otestovat schopnost velmi přesného přistání. JAXA sice potvrdila hladké přistání a Japonsko se tím stalo pátou zemí světa, která dosáhla povrchu Měsíce, avšak úplně vše podle plánu nevyšlo.

Záznam: Japonská sonda přistává na MěsíciVideo: Reuters

 
Článek

Pozemní řídící středisko JAXA nejprve nějakou dobu kontrolovalo stav sondy. Na tiskové konferenci, která po určitých odkladech začala v 18:10 SEČ, japonští odborníci oficiálně potvrdili, že SLIM skutečně přistál na Měsíci a rovněž zdárně „odhodil“ na lunární povrch i svůj náklad, hopsací lander LEV-1 a malý rover LEV-2.

Sonda komunikuje s pozemními stanicemi, ostatně již půl hodiny po přistání se objevila informace, že stanice NASA Deep Space Network v Madridu přijímá vysílání landeru SLIM i skákadla LEV-1.

Jenže orientace landeru není ideální.

Japonský modul je na oběžné dráze Měsíce, v lednu má přistát

Věda a školy

Funguje jen na baterie, které mají omezenou životnost

„Bohužel je po dosednutí lander SLIM orientován tak, že fotovoltaické články negenerují elektrickou energii. Tým se bude snažit vytěžit maximum vědeckých dát do vybití palubního akumulátoru landeru SLIM,“ vysvětlil na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Solární články negenerují elektřinu a životnost baterií, na které lander zatím pracuje, je omezená. Po vybití palubního akumulátoru tedy mise možná skončí. Japonci však nadále pracují na zjišťování a vyhodnocování dat. Řídící středisko řeší, co dál.

Podle expertů se ovšem úhel, pod kterým dopadají sluneční paprsky, postupně mění. „Nakonec se může povést, že Slunce bude na solární panely svítit. Vyhodnocujeme, jaký postup bude nejlepší. Stále je naděje, že panel začne opět generovat energii a vše se restartuje,“ zmínil viceprezident JAXA Hitoši Kuninaka.

Přistál SLIM na správné místo?

Finální sestupný manévr byl zahájen z výšky 16 kilometrů nad měsíčním povrchem. Modul SLIM měl dosednout na povrch nejdále 100 metrů od zvoleného místa přistání. Běžné moduly přistávají často s přesností na několik kilometrů. Japonští vědci teď také stahují telemetrii a data, aby zjistili, jestli se jim povedlo přistát v dané cílové oblasti.

Podle agentury JAXA budou přesná přistání v budoucnu pro lunární mise klíčová. Umožní totiž přístup na specifická, vysoce zajímavá místa na Měsíci.

Japonská mise má zároveň ukázat možnosti průzkumu Sluneční soustavy s využitím levnějších a lehčích aparátů. Na palubě nesla sonda dva zmíněné malé rovery LEV-1 a LEV-2, které mají prověřit schopnost pohybu malých strojů po lunárním povrchu.

Na oběžnou dráhu Měsíce modul úspěšně vstoupil 25. prosince. Malý modul SLIM vynesla do kosmu v září raketa H-2A. Mise SLIM je prvním pokusem japonské kosmické agentury o přistání na Měsíci.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Model lunárního vozidla 2 (LEV-2) o velikosti dlaně

O totéž se loni pokusila soukromá japonská společnost ispace s modulem Hakuto-R. Ten dosáhl oběžné dráhy Měsíce, měkce dosednout na měsíční povrch se mu však nepovedlo.

Pátý stát světa

Japonsko se chtělo stát pátým státem světa, který dokáže se svým zařízením přistát na přirozené oběžnici Země – předtím se to povedlo Sovětském svazu, USA, Číně a Indii.

V oblasti jižního pólu Měsíce loni úspěšně přistál indický modul Vikrám, zato ruské Luně-25 se naopak přistání nezdařilo.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Miniaturní model chytrého přistávacího modulu pro zkoumání Měsíce (SLIM)

Na Měsíc nyní nedokázal dorazit ani modul Peregrine americké soukromé firmy Astrobotic Technology.

V zemské atmosféře shořel lunární modul Peregrine

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám