Hlavní obsah

Hurikány a zemětřesení mají souvislost, vzniká tak bouřetřesení, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Vědci na Floridě v USA se zabývají možnými souvislostmi mezi dvěma přírodními živly, zemětřesením a hurikánem. Podle agentury AP pokládají američtí odborníci za prokázané, že pohyby mořských mas během silných bouří vyvolávají otřesy o síle až 3,5 stupně. Nově objevenému jevu dali název bouřetřesení (anglicky stormquake). Může prý trvat i několik dní.

Foto: Profimedia.cz

Na ilustračním snímku je hurikán Norbert u pobřeží Kalifornie.

Článek

Studie, která byla tento týden zveřejněna v časopise Geophysical Research Letters, popisuje jev dosud nezmapovaný, ale zároveň nepříliš nebezpečný.

„Nikdo nestojí na dně moře při hurikánu,“ poznamenal seizmolog Floridské státní univerzity Wenyuan Fan. „Je to to poslední, čeho bychom se měli bát,“ dodal.

Čtrnáct tisíc bouřetřesení za 10 let

Bouře typu hurikánu nebo tajfunu vyvolává na moři silné vlnobití a některé vlny způsobují otřesy dna. Stává se to v místech, kde je mělké moře a rozlehlé, ploché dno.

Američtí meteorologové jsou pod palbou za servilitu vůči Trumpovi

Amerika

Tým floridských vědců zaznamenal díky speciálním armádním senzorům mezi lety 2006 a 2015 při pobřeží Spojených států a Kanady přes 14 000 takových „bouřetřesení“. Chvění dna vyvolává další vlny, jimž dosud vědci nevěnovali pozornost, píše AP.

Reklama

Související články

Hurikán Lorenzo u Azor zesílil

Hurikán Lorenzo se ve středu ve středním Atlantiku přiblížil k Azorským ostrovům a zesílil na druhý stupeň, což znamená, že ho provázejí větry o rychlosti až...

Výběr článků

Načítám