Hlavní obsah

Američtí meteorologové jsou pod palbou za servilitu vůči Trumpovi

Právo, Novinky, CNN, ROŠ, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vlna kritiky bývalých šéfů amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) se snesla na jeho současné vedení, jež se postavilo za nepodložené tvrzení prezidenta Donalda Trumpa z 1. září, že hurikán Dorian tvrdě dolehne i na stát Alabama. Jeden z předních zaměstnanců NOAA uvedl, že má podezření, že se jednalo o politický krok a snahu udělat dojem.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident v Oválné pracovně ukazuje novinářům predikci trasy hurikánu Dorian.

Článek

Z předpovědi vyplýval pravý opak, bouře Alabamu zasáhnout neměla. Národní meteorologická služba v alabamském Birminghamu Trumpovu dezinformaci ihned uvedla na správnou míru a ujistila, že Alabamě nic nehrozí. NOAA ale nechal tento tweet stáhnout.

„Toto přepisování s cílem uspokojit prezidentovo ego shazuje NOAA,“ řekl bývalý šéf meteorologické služby, republikán Elbert Friday. „Nechceme se dostat do bodu, kdy bude vědu určovat politika, ne vědecká fakta,“ řekl.

„Nemyslím, že bych musel něčemu takovému čelit za prezidenta Obamy nebo guvernéra Jeba Bushe,“ přidal se Craig Fugate z Floridy, který řídil Federální agenturu pro zvládání krizí (FEMA).

Vědecky? Nebo politicky?

Jádrem sporu je vyjádření NOAA kritizující alabamskou meteorologickou stanici, která po Trumpově nepravdivém varování, že hurikán Dorian zasáhne Alabamu, uvedla, že Alabamě nic nehrozí. NOAA se ale za meteorology nepostavil. „Tweet birminghamské národní meteorologické služby z nedělního rána mluvil o absolutních hodnotách, které nebyly v souladu s nejlepšími dostupnými předpověďmi,“ sklonil úřad hlavu.

Přední meteorolog NOAA Craig McLean uvedl podle webu NPR, že vyšetřuje, proč úřad podpořil nepravdivé Trumpovo sdělení, že hurikán Dorian zasáhne i Alabamu. Podle něj jednal NOAA politicky: „Vyšetřuji možné porušení interního nařízení NOAA o vědecké integritě. Rozumím tomu tak, že tento zásah, který byl v rozporu s předpovědí, nebyl podniknut na vědeckém základě, ale na vnějších faktorech, zahrnujících reputaci a dojem. Nebo prostě byl politický.“

Sám Trump pak kauze dodal ještě větší pachuť trapnosti, když ukázal obrázek možného postupu bouře, na němž bylo černou fixou neuměle domalováno, jak zasahuje Alabamu. Zasahování do oficiální předpovědi je přitom v USA protizákonné. [celá zpráva]

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump ukazuje mapu s předpokládanou cestou hurikánu Dorian. Na snímku je viditelný oblouk černou fixou, který někdo přimaloval.

Hurikán Dorian nakonec největší škody napáchal na Bahamách, kde si vyžádal nejméně 43 obětí. Podle úřadů ale počet mrtvých nepochybně vzroste, neboť záchranáři nacházejí v sutinách a zatopených místech další těla. Pohřešovaných jsou podle úřadů stovky, ne-li tisíce. Následně se bouře vydala na sever podél východního pobřeží USA, kde zeslábla.

Reklama

Související témata:

Související články

Lovci hurikánů vlétli do oka bouře Dorian

Zatímco většina lidí se snaží dostat se od hurikánu co nejrychleji pryč, někteří míří přímo do jeho středu. Nejedná se však o lovce senzací, nýbrž o zkušené...

Výběr článků

Načítám