Hlavní obsah

Německý vulkán pod jezerem stále vře, hlásí vědci

– Mendig (Německo)

Pod hladinou jezera Laacher See na západě Německa dřímá vulkán, z něhož stále ještě stoupá magma. Podle německých vědců to dokazuje i krátká série zemětřesení, kterou v nedávné době zaregistrovali. Sopka tak má být stále aktivní, projevuje se to však hlavně jen bubláním ve vodách jezera. Dle studie zveřejněné v odborném tisku bezprostřední nebezpečí výbuchu nehrozí, uvádí agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Laacher See v Německu, pod jehož hladinou dřímá sopka.

Článek

Laacher See leží v malebném prostředí v oblasti zvané Vulkaneifel v Porýní-Falci na západě Německa jižně od Bonnu. Vědci nyní poprvé doložili, že se na jeho dně nachází stále aktivní sopka.

Od roku 2013 zjistili osm sérií slabých zemětřesení, z vrchních vrstev zemského pláště tam do zemské kůry podle nich stále proniká tekuté magma. Němečtí vulkanologové o tom píší ve studii zveřejněné v odborném časopise Geophysical Journal International.

Eifel je největší a nejmladší vulkanickou oblastí ve střední Evropě – výbuch sopky pod Laacher See před zhruba 13 tisíci lety byl poslední vulkanickou erupcí v oblasti.

„Sopečná činnost v Eifelu nevyhasla, pouze dlouhodobě dříme,“ říkají autoři studie, podle kterých dochází pod hladinou k postupnému plnění magmatických komor.

Před posledním výbuchem v oblasti se komory plnily zhruba 30 000 let. Magmatické procesy si tedy před erupcí nějaký ten čas žádají, akutní nebezpečí výbuchu proto autoři studie odmítají.

Neví se, jak dlouho k otřesům dochází

Odborníci přesto doporučují přehodnocení míry ohrožení obyvatelstva i důkladnější kontrolu a měření stoupajících plynů a okolního zemského povrchu. V Eifelu doložené otřesy v hloubce 40 kilometrů pod zemským povrchem jsou podle studie „největší zemětřesení, která kdy byla v Německu naměřena“.

Není ovšem zřejmé, jak dlouho k nim již dochází, podrobná měření totiž probíhají teprve v posledních deseti letech.

Eifel je největší vulkanickou oblastí ve střední Evropě a také tou nejmladší – výbuch sopky pod Laacher See před zhruba 13 tisíci lety byl poslední vulkanickou erupcí v celé oblasti.

Pokračující aktivita vulkánu pod jezerem je podle vědců důvodem k tomu, aby byl v Německu zřízen systém dohledu nad sopečnou činností. Němečtí vulkanologové o této možnosti budou diskutovat na zasedání svého svazu již na přelomu února a března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám