Hlavní obsah

Genomy motýlů se za 250 milionů let téměř nezměnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Genomy motýlů a můr zůstaly po více než 250 milionů let z velké části nezměněné, a to navzdory jejich obrovské druhové rozmanitosti. Napsal to deník The Guardian s odkazem na studii, která naznačuje, proč je tento hmyzí řád odolný vůči dramatickým změnám. Studie by mohla pomoci i s ochranou daného řádu motýlů (Lepidoptera) v budoucnu.

Foto: Profimedia.cz

Modrásek vikvicový má 90 chromozomů.

Článek

Lepidoptera, tj. motýli, patří mezi nejrozmanitější skupiny živočichů, které věda zná, a tvoří přibližně deset procent živých organismů na Zemi. Většina dnešních druhů má 31 chromozomů (de facto centrálních jednotek organizace genomu), některé druhy však vykazují značné rozdíly v počtu chromozomů.

Kupříkladu vzácná podskupina, do níž patří i modrásek vikvicový, jich má 90, zjistili autoři výzkumu z britského výzkumného ústavu Wellcome Sanger Institute a Edinburské univerzity.

„Prapraprapraprababička všech motýlů“

Tito vědci prozkoumali 210 genomů – tedy kompletní soubor genetických informací potřebných k vytvoření a udržení organismu – motýlů a můr (přesněji nočních motýlů), aby lépe porozuměli jejich evoluční historii.

Vysoká hladina cukru v krvi? Pro mnoho ptačích druhů žádný problém

Věda a školy

Badatelé vystopovali genetický kód až k prvním motýlům a identifikovali 32 původních rodových vazebných skupin, v podstatě základních stavebních kamenů, ze kterých jsou odvozeny chromozomy téměř všech existujících denních a nočních motýlů. Vyplývá to z výzkumu zveřejněného minulý týden v odborném časopise Nature Ecology & Evolution.

  • Noční motýli jsou skupinou motýlů bez oficiální biologické klasifikace, ale s typickými společnými znaky, které vyplývají z jejich způsobu života – jsou aktivní především v noci, nepotřebují výrazné zbarvení a spoléhají na čich místo zraku. Lidově je tato skupina označována právě jako můry, avšak ve skutečnosti jsou můry pouze motýli z čeledi můrovití.

„Všechen život je spojen společnou nití: DNA. Naše sekvence DNA zaznamenávají naši hlubokou historii. Podařilo se nám nahlédnout do evoluční historie motýlů prostřednictvím jejich genomů a vrátit se tak ke společnému předkovi, k prapraprapraprababičce všech motýlů. Zjistili jsme, že byly pozoruhodně stabilní,“ uvedl podle listu The Guardian hlavní autor studie Mark Blaxter z institutu Wellcome Sanger.

Jak vznikla hmyzí křídla? Podle entomologů se mohla vyvinout z žaber

Věda a školy

Motýli jsou rozmanitou i ohroženou skupinou živočichů

Autoři studie dále zmínili, že jejich zjištění mohou pomoci s ochranou motýlů a můr v době rychlého úbytku biodiverzity na planetě, který někteří odborníci označují za šesté masové vymírání.

Mnoho druhů hmyzu včetně klíčových opylovačů zažívá alarmující úbytek.

Např. výzkum organizace Butterfly Conservation zveřejněný v roce 2023 zjistil, že od roku 1976 zmizely druhy motýlů z téměř poloviny míst, kde kdysi v Británii létaly.

Unikátní sbírka motýlů nestála život ani jednoho

Koktejl

Kde jsou motýli? Na jaře tu prakticky nebyli, upozorňují vědci

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám