Hlavní obsah

Unikátní sbírka motýlů nestála život ani jednoho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní sbírku motýlů z celého světa se podařilo nashromáždit nově otevřené galerii při Hospodářském dvoře v Bohuslavicích na Jihlavsku. Nezahynul při tom ovšem ani jeden z tisíců vystavených tvorů. Jde totiž o barevně i rozměrově přesné exempláře vyrobené ze dřeva.

Sbírka motýlůVideo: Jana Pechová, Novinky

 
Článek

Autorem je všeuměl Milan Ovárka pocházející z polosamoty u vesnice, jež se nachází na pomezí Vysočiny a jižních Čech. „Já nejsem nic,“ směje se dotazu na občanskou profesi.

Svérázný muž, jenž má odkroucených už sedm křížků, od malička sbíral brouky a toužil po vysokoškolském studiu s entomologickým zaměřením. To se mu nepoštěstilo, stěžovat si ale odmítá. Ze všech profesí, kterými nedostudovaný přírodovědec samouk prošel, si jeho tvořivý duch odnesl důležité poznatky i zkušenosti.

Když skončil čas nesvobody, opustil poslední špatně placené místo a začal se živit tím, co ho bavilo – řezbářstvím, malováním a architekturou zahrad. Všechno podložené hlubokou znalostí přírody.

„Maloval jsem od malička. Když mi byl rok, maminka onemocněla tuberkulózou a během její dlouhé hospitalizace mě měla na starosti babička. Měli hospodu, a tak se měli co ohánět. Aby ode mě měli pokoj, dali mi pastelky a omalovánky,“ lakonicky popsal svou cestu k řemeslně poctivému výtvarnému umění.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Ředitelka bohuslavického areálu Marie Brunnerová v galerii připravené k otevření.

Probuzený talent se nenechal odradit překážkami. „Ještě před dvacítkou jsem se oženil. Tehdy jsem namaloval pár obrazů a hned se prodaly, tak jsem oficiálně požádal o možnost přivydělávat si a platit z toho daně. To mi ale režim nedovolil, byl jsem mu trnem v oku,“ připomněl poměry za komunistického režimu.

Záhy po sametové revoluci odešel na volnou nohu, což inicioval jeho kamarád řezbář. Výtvarník s obrovským přehledem o přírodě mu kreslil návrhy na výrobu ptáčků. A záhy se pak do řezbařiny pustil sám, čímž probudil k životu další složku svého až neuvěřitelného potenciálu.

„Ať děláte, co děláte, musíte to mít v hlavě. Kdo neumí namalovat obličej nebo reálnou krajinu, není malíř. Se sochařinou je to stejné. Musíte mít představivost,“ dokládá na výsledcích rozsáhlé tvorby.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Milan Odvárka ve své dílně při práci.

Motýli do ní přilétli jakoby náhodou. „Sbírával jsem brouky, motýly nikdy. Jsou křehcí a špatně se zpracovávají. I brouky už jsem pak jen fotil, hmyzu je čím dál méně,“ vrátil se Milan Odvárka o několik let zpět.

Tehdy si usmyslel, že se k entomologické vášni v přehledných vitrínách vrátí – ale už bez újmy na jediném hmyzím životě.

„První pokus byl asi babočka paví oko. Dělal jsem ho celý den, a ještě jsem ho zmařil,“ rozesmál se.

K precizním výrobkům mu pomohly jak kvalitní nástroje, tak i štos odborných přírodovědných knih. „Musíte vědět, jakou má motýl stavbu těla, seznámit se s detaily. Navíc je třeba znát strukturu dřeva, jak jdou léta, jinak to neuděláte,“ zmínil kumštýř.

Počet dodnes vyrobených motýlů, od půlcentimetrových vakonošů po obří martináče, odhaduje na pět tisíc.

FOTO: Jak se vyrábí český porcelán

Kultura

Nebýt majitele Hospodářského dvora Bohuslavice Jiřího Kováře, zmizela by další část Odvárkovy práce v soukromých interiérech, podobně jako většina jeho obrazů.

„Pan majitel je vášnivý ornitolog a od výstavby nového objektu, jehož fasáda slouží jako ptačí velkoměsto, se zaměstnával myšlenkou na věrné kopie ptáčků také pro interiér. Hledal někoho, kdo by byl schopen je vytvořit. Tak se dostal k panu Odvárkovi,“ popsala šťastné prolnutí cest ředitelka bohuslavického areálu Marie Brunnerová.

Novoměstští hodináři vyrobili primky z unikátního materiálu

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám