Hlavní obsah

FSV UK chce pomoct se zvládáním krize, nabízí expertní tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pomoci se zvládáním důsledků spojených s válkou na Ukrajině chce Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK). Každé dva týdny budou její experti dávat k dispozici odborné materiály, které mohou využít jak politici, tak státní správa. Jako první problém si na paškál vzali téma Migrace a kriminalita.

Foto: archiv FSV UK

Palác Hollar na Smetanově nábřeží v Praze, jedna z budov Fakulty sociálních věd a sídlo katedry žurnalistiky

Článek

„Cílem ustavení expertní skupiny pro Ukrajinu je přispět do veřejné debaty pokročilou interdisciplinární expertízou, kterou Fakulta sociálních věd disponuje. Výstupy skupiny budou cílit na ty, kteří rozhodují o široké škále opatření přijímaných v souvislosti s konfliktem na Ukrajině, a současně nabídnou odbornou oporu pro probíhající mediální diskuze,” řekl děkan FSV UK Tomáš Karásek.

Témata policy briefů (odborných textů) budou odrážet erudici jednotlivých fakultních expertů. Týkat se tedy budou nejenom mezinárodněvědním otázkám, ale i ekonomických, sociologickým, nebo mediálním.

V úterý FSV představila první text na téma „Migrace a kriminalita: nepodceňujme trestné činy vůči uprchlíků”, jehož autorkou je Marie Jelínková z Katedra veřejné a sociální politiky.

Nejzávažnější oblasti kriminality páchané na migrantech se ve větší míře týkají obchodu s lidmi za účelem sexuálního nebo pracovního vykořisťování a vykořisťování na trhu práce. Migranti také mohou být snáze oběťmi lichvy a úplatkářství
Policy brief „Migrace a kriminalita”

„Policy brief má zodpovědět, jak přítomnost migrantů ovlivňuje kriminalitu. Závěry ukazují, že tématem je především kriminalita na migrantech. A že s ohledem na příchod ukrajinských uprchlíků je třeba věnovat klíčovou pozornost problémům spjatým s trhem práce,” uvedla Jelínková.

Vykořisťování na trhu práce

Velkou výzvou je podle ní vybudovat důvěru mezi migranty a českým právním systémem. Běženci si zatím nejsou vědomi svých práv a trestné činy na nich spáchané často podhodnocují.

Na zranitelné ženy číhají u přechodů kšeftaři se sexem

Válka na Ukrajině

„Nejzávažnější oblasti kriminality páchané na migrantech se ve větší míře týkají obchodu s lidmi za účelem sexuálního nebo pracovního vykořisťování a vykořisťování na trhu práce. Migranti také mohou být snáze oběťmi lichvy a úplatkářství,” stojí v policy briefu.

Jelínková mezi doporučeními uvádí nabízet právní poradenství zdarma a zaměstnat migranty do řad policie.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám