Hlavní obsah

Fragment nejstarší knihy na světě? Daně z piva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archivářka Theresa Zammit Lupi našla v univerzitní knihovně v rakouském Štýrském Hradci (Grazu) egyptský papyrus. Jelikož nese známky po šití, měl být součástí knihy. A protože je o 400 let starší než dříve nalezené nejstarší knižní pozůstatky, mohlo by jít o nejstarší fragment, který lze datovat. Knihovna o tom informovala na svých stránkách, agentura AP zprostředkovala video.

Z nejstarší knihy na světě se vyklubala cena pivaVideo: AP

 
Článek

Dochovaný kus stránky, objevený v hrobce v Egyptě, má jen 15 × 25 cm. Jde o účetní dokument ve starověké řečtině. Sešit nebo kniha, z nichž fragment pochází, sloužily konkrétně k zapisování daňových účtů za pivo a olivový olej okolo roku 260 př. n. l.

„Objevila jsem to úplně náhodou při rutinní práci,“ vysvětlila na konci června Theresa Zammit Lupi, která má speciální sbírku archiválií na Univerzitě Štýrský Hradec na starost.

„Nejprve jsem uviděla kousek vlákna a pak jsem si všimla děr po šití a psaného textu. Je to zvláštní pocit, když víte, že svou prací přispíváte k tomu, aby mohl příběh knihy pokračovat. Ve stejný moment si říkáte, že to není možné. Je to jako dívat se na film,“ popsala své pocity.

Pizza je možná starší, než si myslíme, naznačuje 2000 let stará malba z Pompejí

Koktejl

Papyrus uložený v univerzitní knihovně v Rakousku byl objeven už v roce 1902 během archeologického výzkumu pohřebiště patřícího ke starověkému egyptskému městu El-Hiba, které leželo více než 100 kilometrů jižně od nynějšího Fajjúmu. Během vlády makedonsko-řecké dynastie Ptolemaiovců, tedy někdy mezi lety 305-30 př. n. l., posloužil podobně jako jiné papyry k zabalení mumie.

Podobných pozůstatků může být skutečně mnoho

„Je pravděpodobné, že podobných fragmentů existuje víc. Jenom se jejich hledání dosud nikdo systematicky nevěnoval. Papyrus byl relativně levný materiál a exemplářů se tak zachovalo docela dost,“ poznamenal profesor Erich Renhart působící ve zmíněné knihovně.

Nejstarší dosud známé fragmenty knih, které byli historici schopni datovat, pocházejí z období mezi lety 150-250 n. l. Dva exempláře jsou uloženy v Britské knihovně v Londýně a také v irském muzeu Chester Beatty v Dublinu.

V Egyptě odkryli unikátní mumifikační dílny

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám