Hlavní obsah

Nepoužívejte slovo mumie, je urážlivé, zní z britských muzeí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Britského muzea v Londýně vyzvalo návštěvníky, aby nepoužívali termín mumie. Ten je podle nich nevhodný až urážlivý. Daleko příznačnější má být spojení mumifikovaný člověk či mumifikované ostatky. Obojí totiž lépe reflektuje, že šlo v minulosti o lidskou bytost, informuje Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Britské muzeum v Londýně má celou sekci věnovanou starověkému Egyptu.

Článek

Britské muzeum, které patří mezi jednu z nejvýznamnějších institucí svého druhu ve Spojeném království, uvedlo, že díky novým termínům si budou návštěvníci vědomi toho, že koukají na lidské ostatky. Slovo mumie podle vedení navíc až příliš připomíná bolestnou britskou koloniální minulost.

Na nový slovník se adaptovala také další muzea v zemi, například Great North Museum: Hancock v Newcastlu, které má ve své expozici ostatky mumifikované ženy pocházející z roku 600 před naším letopočtem. Nápisy „mumie“ odstranilo i Národní skotské muzeum v Edinburghu.

„Pokud známé jméno dotyčné osoby, používáme ho, jinak volíme termíny jako jsou mumifikovaný muž, žena, chlapec, dívka nebo člověk, protože hovoříme o lidech, a ne o věcech,“ uvedl mluvčí muzea s tím, že samotné slovo mumie sice není nesprávné, ale vytrácí se z něj aspekt lidskosti.

Obraz zkreslila i popkultura

Vedení muzeí se také obává, že obraz mumifikovaných lidí je až příliš poznamenaný různými hororovými či dobrodružnými snímky jako je třeba Mumie s Rachel Weisz a Brendanem Fraserem. I to může v lidech vyvolat pocit, že mumifikované osoby v minulosti nebyly lidmi, uvádí s odkazem na muzea Daily Mail.

Slovo „mummy“ tedy mumie se v angličtině používá asi od roku 1615. Mnoho těchto ostatků bylo do Británie převezeno během koloniální éry a za vlády královny Viktorie.

V Egyptě našli mumifikované krokodýly

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám