Hlavní obsah

Pizza je možná starší, než si myslíme, naznačuje 2000 let stará malba z Pompejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologové při vykopávkách v Pompejích narazili na zhruba 2000 let starou malbu, na níž je objekt připomínající pizzu. Podle odborníků skutečně může jít o starověkého předchůdce celosvětově populárního pokrmu.

Foto: Profimedia.cz

Archeologové v Pompejích objevili 2000 let starou malbu s pizzou.

Článek

Malba s údajnou starověkou pizzou se nachází v archeologické oblasti Regio IX, v níž začali odborníci pracovat letos v únoru. Spekulace o pizze přiživuje nejen podoba objektu na levé straně, ale také skutečnost, že malba je vyvedena na pozůstatku zdi v chodbě domu, k němuž byla přistavěna pekárna. A samozřejmě také fakt, že Pompeje leží nedaleko Neapole, která je považována za „rodiště“ pizzy.

Domnělá pizza bude pravděpodobně kulatý chléb foccacia, na němž jsou naskládány různé ingredience, a spolu s ním leží na stříbrném podnosu i další potraviny - vedle vína jsou to například datle, granátové jablko nebo sušené ovoce.

Řetězec pizzerií nabízí možnost zaplatit za jídlo až po smrti

Koktejl

Dokonce lze vidět předmět připomínající ananas, což by mohlo značně pobouřit pizzové puristy, ale je nanejvýš pravděpodobné, že půjde o něco jiného. Jak totiž upozorňuje The Guardian, prvními Evropany, kteří se v Americe s ananasem setkali, byli muži z výpravy Kryštofa Kolumba v roce 1493.

Pochybuje o tom také Gino Sorbillo, majitel jedné z nejstarších pizzerií v Neapoli, jenž zároveň mírní vášně ohledně ovoce na pizze. Pokud jde o sladkou verzi pizzy, není podle něj problém dát na ni například fíky nebo jahody. Ale ananas na ní odmítá, protože nejde o původní středomořskou plodinu.

Foto: Profimedia.cz

Archeologové v Pompejích objevili 2000 let starou malbu s pizzou.

Je však přesvědčen, že malba skutečně vyobrazuje dávnou formu pizzy. „Víme, že už ve starověkých Pompejích existoval plochý chleba, který se mohl doplnit zeleninou nebo rybou. Byla to zkrátka starověká forma pizzy,“ nepochybuje mistr pizzař Sorbillo.

Archeologové se však zaměřují také na jiné aspekty aktuálního nálezu. Podle nich jde o malbu vcelku běžného typu, takové se v dané oblasti a čase vyskytovaly poměrně hojně. Ale je to právě ona pizza, která z ní dělá naprostý unikát. Podobný objekt na žádné podobné malbě ještě neviděli.

Bezedná truhlice

Podobná zátiší se vztahovala ke starořecké tradici xenia, což byl tehdejší zvyk, jak se jídlem vítali hosté. Na této konkrétní malbě pak odborníci poukazují na kontrast mezi prostým jídlem a drahým stříbrným tácem.

Malba je dalším z významných objevů v oblasti Regio IX, protože vedle dalších fresek zde byly mimo jiné objeveny také kosterní pozůstatky několika lidí nebo mince ze druhé poloviny druhého století před naším letopočtem.

Průzkum Pompejí začal již v polovině 18. století, ale zničené město stále poskytuje nová svědectví. Před časem na to poukázal i italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano, jenž prohlásil, že Pompeje nepřestávají udivovat. „Je to truhla, která stále vydává nové poklady,“ řekl tehdy Sangiuliano.

Pizza a carbonara přišly z Ameriky, tvrdí akademik. Italové zuří

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám