Hlavní obsah

Firmy si hlídají zdraví zaměstnanců

Právo, kil

Přestože většina zaměstnanců si spojuje ochranu zdraví při práci s předcházením úrazům, zaměstnavatelé toho dělají v oblasti zdraví mnohem víc.

Foto: Profimedia.cz

Řada pracovníků chodí do práce i během nachlazení a chřipky.

Článek

„Náš byznys je na lidech závislý, potřebujeme zaměstnance ve výborné fyzické i psychické kondici,“ prohlásila Gabriela Kahounová ze společnosti DHL Supply Chain.

Pomáhá prevence

Nemocnost si firmy hlídají. „Nelze jednoznačně říci, z čeho jaká nemoc pramení a čím je její vznik ovlivněn. Snažíme se proto působit zejména na osobní zodpovědnost každého zaměstnance za sebe i za jeho okolí,“ poukázala Martina Kemrová z T-Mobilu na skutečnost, že řada pracovníků chodí do práce i během nachlazení a chřipky.

Důsledkem může být onemocnění velké části kolegů, ne-li celého oddělení. Proto má T-Mobile například v interních pravidlech společnosti zakotvenu možnost poslat nemocného pracovníka domů.

„Pro takové případy lze využít práci z domova či placené dva dny osobního volna. Řada firem proto nabízí dva až tři takzvané sick days a po třech dnech už začne firma nemocenskou proplácet,“ připomněla Kemrová.

Už v roce 2014 vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví Národní strategii ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí.

Proti závažnějším nemocem pak pomáhá prevence. Oblíbené jsou dny zdraví. „Zaměstnanci mohou využít nutriční poradenství, diagnostiku složení těla, měření tlaku a vyšetření očním lékařem,“ vypočítala Kahounová. T-Mobile zase poskytuje zaměstnancům očkování zdarma a nadstandardní léčebnou péči pro ně a jejich rodinné příslušníky.

„Velmi populární jsou masáže, fyzioterapie, protahování přímo na pracovišti, dodávky čerstvého ovoce, workshopy a přednášky na podporu psychického i fyzického zdraví,“ popsala benefity v pražské pobočce naftařské společnosti ExxonMobil Dagmar Císařovská.

Úrazy u strojů, záda v kancelářích

K programům na podporu zdraví firmy vyzývá i stát. Už v roce 2014 vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví Národní strategii ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí.

Certifikát Firma pro zdraví dostávají společnosti za prevenci nemocí pohybového aparátu, cukrovky, obezity, kardiovaskulárních a nádorových chorob, ale také za péči o duševní zdraví a prevenci psychických onemocnění. Další certifikáty vydává třeba Státní zdravotní ústav.

Český statistický úřad (ČSÚ) eviduje jen pracovní úrazy s neschopností delší než tři dny, případně ty smrtelné. V roce 2016 bylo vykázáno 104 smrtelných pracovních úrazů (o 28 případů méně než v roce 2015). Naopak pracovních úrazů obecně přibývá, v roce 2016 jich bylo 47 379.

„Bezpečnosti se proto podřizuje uspořádání skladu i technika. Ve všech prostorech platí přísná bezpečnostní pravidla, probíhá pravidelná kontrola,“ zmínila poměry ve skladech společnosti DHL Kahounová.

Riziková místa se podle odborníků už léta nemění – nejčastěji se úrazy stávají při práci se stroji, k vážným pracovním úrazům dochází hlavně na stavbách a oběťmi těch smrtelných jsou pak nejčastěji řidiči. Hlavní příčinou je téměř vždy špatně odhadnuté riziko.

V kancelářích bojují podle Kemrové hlavně s nemocemi pohybového aparátu. „To je dáno nejenom charakterem zaměstnání, které je u většiny našich zaměstnanců sedavé, ale celkově i současnou dobou a moderním (lenošivým) způsobem života,“ zdůraznila.

Na vyhoření platí přátelská firma

Nespí, nejedí, jsou podráždění, a nakonec trpí paranoiou a úzkostmi. Tak se poznají oběti velmi častého „pracovního úrazu“ – syndromu vyhoření. Lékaři nevědí, kolik přesně jich je, ale může jít až o třetinu všech lidí, kteří vyhledají psychiatra.

T-Mobile i ExxonMobil pořádají pro takto postižené kolegy specializované workshopy a nabízejí psychologickou péči zdarma. „Velkou váhu má takzvaný mentoring. Mentor vás dokáže upozornit na spoustu problémů dříve, než si je sami uvědomíte,“ vysvětlila Císařovská.

Podle odborníků ale jako prevence pomáhají i zdánlivé drobnosti – například je dobré jít jednou týdně z práce domů jinou cestou nebo zkusit občas odemknout druhou rukou.

Reklama

Související články

Část pracovních úrazů je fingovaná

K pracovním úrazům nejčastěji dochází zkraje týdne a v dopoledních hodinách. Nejohroženějšími skupinami jsou dvacátníci a čtyřicátníci. Upozorňují na to...

Výběr článků

Načítám