Hlavní obsah

Fiala hodlá do debaty o odměňování na filozofických fakultách zapojit rektory

Praha

Vláda vyzvala ministra školství Vladimíra Balaše (STAN), aby zorganizoval širší jednání o financování pedagogů na filozofických fakultách, kteří hrozí stávkou, pokud vláda do 28. března adekvátně nezareaguje na jejich požadavky. Jednání by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) měli účastnit i zástupci rektorů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

Po zasedání vlády, na které Balaš ministry informoval o jednání s nespokojenými učiteli, Fiala novinářům řekl, že problém je složitý vzhledem k autonomii vysokých škol. Zmínil, že problémy nejsou na všech fakultách, pouze na některých. Do řešení je proto podle něj nutné zapojit celé školy. To, že o odměňování rozhodují samy, je podle něj dobře.

Uvedl také, že vláda navyšovala peníze do regionálního školství, tedy základních a středních škol, i do školství vysokého.

Odchody mimo VŠ

Akademici v poslední době upozorňují na zvětšující se rozdíly ve financování mateřských, základních a středních škol v porovnání s univerzitami. Odměny učitelů v tzv. regionálním školství v posledních letech rostly, naopak mnozí akademici z humanitních a sociálněvědních oborů odcházejí kvůli nedostatečným výdělkům pracovat mimo vysoké školství.

FF UK hledá způsob, jak zajistit pokračování oboru sociální práce

Věda a školy

Např. podle předsedy Asociace děkanů filozofických fakult a děkana Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Jana Stejskala hrozí to, že tyto obory budou mít v budoucnu málo učitelů a budou muset omezovat výuku.

Zástupci akademiků minulý týden na sociálních sítích uvedli, že požadují pro univerzity více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění tarifů mezd mezi jednotlivými obory na vysokých školách.

Protest „Hodina pravdy“

V úterý 28. března budou vysokoškolští pedagogové pořádat protest s názvem Hodina pravdy. Konat se bude v Praze a v Olomouci, informovali organizátoři akce.

Nyní ve středu se k záměru přidali vysokoškolští učitelé Fakulty filozofické Univerzity Pardubice.

Představitelé Vysokoškolského odborového svazu (VOS) Petr Baierl a František Kratochvíl už dříve ČTK řekli, že na Den učitelů 28. března chtějí mj. prostřednictvím přednášek a diskuzí informovat o tom, jak jsou podle nich sociálněvědní a humanitní obory na univerzitách podfinancované.

Pokud vláda do 28. března nezareaguje, budeme stávkovat, hrozí akademici

Věda a školy

Balaš dříve slíbil, že se situací na univerzitách bude zabývat. Mzdovou politikou na VŠ se nyní podle ředitelky sekce vysokého školství na ministerstvu školství Radky Wildové zabývá pracovní skupina, jejíž vznik Balaš inicioval.

Na podfinancování vysokého školství upozorňují rovněž Česká konference rektorů (ČKR) a Rada vysokých škol (RVŠ). Podle RVŠ by měl být pro univerzity jasný podíl peněz z rozpočtu ministerstva, nebo by měl být podíl rozpočtu univerzit na HDP alespoň 0,6 procenta. Podobně se vyslovily i ČKR a VOS.

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová řekla, že na vzdělávání na veřejných VŠ je pro letošek určeno 30,9 miliardy Kč, tedy více než loni. Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, chce resort pro rok 2024 pro univerzity o deset miliard více než v tomto roce.

K protestům na vysokých školách se přidávají další obory

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám