Hlavní obsah

K protestům na vysokých školách se přidávají další obory

K protestům proti nízkým platům na humanitních studiích se přidávají další školy a šíří se i mimo Prahu a Olomouc, kde protestní hnutí na filozofických fakultách vzniklo. Hlavní akce se uskuteční na Den učitelů 28. března a ve vzduchu visí i stávka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN)

Článek

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) přislíbil, že do té doby přijde s návrhem, který by měl situaci řešit, ale dosavadní jednání zatím akademiky neuklidnila.

„Sešli jsme se skoro všichni děkani filozofických fakult v zemi, podporujeme požadavky našich zaměstnanců. Shodli jsme se, že se připojíme k protestům. Jejich epicentry budou Praha a Olomouc,“ řekl v pondělí Právu šéf Asociace děkanů filozofických fakult Jan Stejskal, který vede fakultu na Univerzitě Palackého v Olomouci.

„Dostávám výpověď vesměs každý týden. Většinou to jsou mladí, vysoce kvalifikovaní lidé, kteří kývli na několikanásobně vyšší pracovní nabídky, a to až ve chvíli, kdy přestali být schopni platit svoje účty,“ popsal Stejskal.

Pokud vláda do 28. března nezareaguje, budeme stávkovat, hrozí akademici

Věda a školy

Pozastaví státnice?

O stávce se zatím mezi VŠ odboráři diskutuje, přičemž je ve hře pozastavení státnic nebo vydávání diplomů. Zákonné a další podmínky pro stávku už splňují odboráři v Olomouci, kteří se ji chystají 28. března zatím symbolicky uplatnit. Plánují diskuse se studenty, workshopy apod. Podobné osvětové akce o přínosu humanitních studií chystá filozofická fakulta v Praze včetně pochodu z Palachova náměstí k pomníku T. G. Masaryka na Hradě.

Poprvé se do protestů zapojí celý Vysokoškolský odborový svaz. K protestům se přidávají fakulty z Pardubic, Hradce Králové, Ústí nad Labem, Českých Budějovic, Plzně, Opavy a Ostravy. Zapojí se ale i jiné fakulty, zejména z Karlovy univerzity, a to fakulty humanitních studií, evangelické teologické fakulty, pedagogické fakulty i právnické fakulty.

Podpora zaznívá i ze strany dalších akademiků, kteří působí na přírodovědeckých školách, kde jsou zaměstnanci platově zvýhodňováni.

Nespokojení vysokoškolští pedagogové plánují uspořádat v březnu protestní akci

Věda a školy

Ministr Balaš v pondělí Právu sdělil, že otázku nízkých mezd na humanitních oborech už ve vládě vznesl a je připraven ji zvednout znovu. „Věřím, že řešení najdeme, a to jak krátkodobé, tak i to koncepční a dlouhodobé,“ dodal. „Zatím se nám podařilo najít prostředky v operačních programech, kde je možnost alokovat dvě miliardy na posílení vědy na humanitních fakultách,“ uvedl.

Ale z toho děkani nadšení nejsou. „O tyto peníze by se muselo soutěžit. Některá fakulta bude úspěšnější, jiná méně. Na tom nelze stavět platovou politiku,“ řekl děkan Stejskal.

Víc se děkanům zamlouvá návrh ministerské komise, která odhadla, že humanitní studia potřebují okamžitě 1,4 miliardy navíc na platy. „Naším cílem je ve spolupráci najít řešení přijatelné pro státní rozpočet i akademickou sféru,“ napsal Právu mluvčí vlády Václav Smolka.

Ministr Balaš k děkanu Ševčíkovi: Novela zákona by měla posílit kompetence rektorů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám