Hlavní obsah

Expedice Neuron zkoumá účinky ayahuasky z hlubin amazonské džungle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český tým osmi vědců nedávno dokončil druhou expedici Neuron. Výprava vyrazila do amazonské džungle za domorodými kmeny zkoumat účinky psychedelického nápoje ayahuasca. Cílem výzkumu je především porovnat účinnost ayahuasky v různém prostředí.

Foto: Expedice Neuron

Centrum Mayantuyacu v Peru

Článek

Výzkumný tým pod vedením českého psychiatra a neurovědce Tomáše Páleníčka se během Velikonoc vypravil do centra Mayantuyacu v Peru. Právě toto středisko je pro domorodé kmeny uznávaným posvátným místem, protože se nachází u pramene přímo v srdci džungle a poskytuje mnohé léčby a terapie.

Foto: Expedice Neuron

Členové expedice Neuron

Konkrétně ayahuasca je vědci zkoumána pro terapeutické využití při léčbě deprese, závislosti, posttraumatických poruch nebo úzkosti. Většinou se užívá ve formě odvaru z liány Banisteriopsis caapi a listů rostliny chacruna.

Výzkum této látky momentálně probíhá v Centru výzkumu psychedelik Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) v Klecanech u Prahy pod vedením Jiřího Horáčka a Tomáše Páleníčka. Finanční podporu na expedici poskytl Nadační fond pro výzkum psychedelik PSYRES.

Čeští vědci zamíří na expedici do Amazonie. Budou zkoumat halucinogenní nápoj

Věda a školy

Expedice měla s sebou celkem sedm přenosných přístrojů EEG, které slouží k záznamu elektrické aktivity mozku. Vědci díky nim měli možnost nahlédnout na činnost mozku i při vzájemné interakci nebo synchronizaci mozkové aktivity. Této technice výzkumu se říká tzv. hyperscanning.

Foto: Expedice Neuron

Čepice pro měření EEG

Díky pochopení dynamického procesu a propojení vědomí účastníků bude možné z dat vyčíst, zda rituál samotný ovlivňuje léčebný efekt ayahuasky.

„Momentálně probíhá pečlivá analýza nasbíraných dat,“ říká Tomáš Páleníček. „První zajímavé zjištění je, že srovnání ayahuaskové zkušenosti na úrovni celé skupiny se nijak dramaticky neliší od zkušeností stejné skupiny dobrovolníků, kteří absolvovali intoxikaci s psilocybinem v laboratoři NÚDZ,“ dodává. Přesto se lišily reporty jednotlivých zkušeností.

Psilocybin je psychedelický indol ze skupiny tryptaminů, obsažený v různých druzích hub, např. rodu Psilocybe (lysohlávka), Panaeolus (kropenatec) či Gymnopilus (šupinovka). V Česku probíhá výzkum v NÚDZ – ústav je také pracovištěm 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Podrobná analýza se očekává v září tohoto roku. Na příští rok je plánována další expedice, během které by se mělo sledovat dvacet lidí současně při probíhající ceremonii.

  • V NÚDZ aktuálně probíhají dvě klinická hodnocení, která srovnávají účinek psilocybinu a ketaminu pro léčbu deprese u pacientů, u kterých jiná léčba nezabrala, a pacientů, u kterých se deprese rozvinula v souvislosti s onkologickou diagnózou. Důvodem zkoumání je rychlý nástup účinku obou psychedelik a předpoklady pro dlouhodobé pozitivní změny, pokud je léčba doprovázena psychoterapií. Do studií probíhá nábor pacientů.

Ayahuasku ve formě nápoje využívají údajně už 5000 let k rituálním účelům šamani v peruánské džungli. Je důležité upozornit, že koncentrát nápoje ayahuasca obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT.

Zeman udělil milost polským manželům odsouzeným za šamanský nápoj i dalšímu cizinci

Domácí

Soud kritizuje Zemanovu milost pro manžele odsouzené na osm let za ayahuascu

Krimi

Reklama

Související články

Vědci hledají na Islandu gen dlouhověkosti

Rozluštit tajemství dlouhověkosti žraloka malohlavého (grónského) se rozhodli vědci z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. V pondělí 1. srpna proto...

Výběr článků

Načítám