Hlavní obsah

Evropská vesmírná agentura bude zkoumat možnost těžby surovin na Měsíci

Paříž

Společnost ArianeGroup uzavřela s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) roční kontrakt na prostudování možnosti vyslat misi na Měsíc do roku 2025. Záměrem je připravit případnou těžbu a využití tamního regolitu. ArianeGroup, evropský letecký výrobce i konstruktér raket, o tom informuje na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Měsíc je téměř celý pokryt regolitem, podložní horniny vystupují na povrch jen někde poblíž příkrých kráterů či lávových kanálů. Regolit zde začal vznikat před 4,6 miliardami let dopadem meteoritů či působením kosmického záření, které rozrušilo povrch.

Článek

Z lunárního regolitu, horninového povrchu, lze podle expertů extrahovat vodu a kyslík, což umožňuje uvažovat o nezávislé přítomnosti lidí na Měsíci. Díky tomu by tam také bylo možné vyrábět palivo potřebné pro vesmírné výpravy na větší vzdálenosti.

Spolupráce s dalšími společnostmi

Firma ArianeGroup, společný podnik Airbusu a francouzské skupiny Safran, rovněž uvedla, že k realizaci kontraktu už spojila síly s několika evropskými společnostmi, které by se postaraly o zajištění různých aspektů mise – o přistávací modul, zařízení pro práci na Měsíci, spojení a další související služby.

„Toto stoprocentně evropské inovativní konsorcium by tak mohlo poskytnout služby pro realizaci celé mise,” tvrdí společnost, která je známá svými nosnými raketami Ariane, jež dopravují družice na oběžnou dráhu.

Toto konsorcium by podle ní mělo být schopné zajistit celou přepravu potřebného nákladu od startu ze Země až po přistání na Měsíci, stejně tak veškerou komunikaci.

Projekt přichází nedlouho poté, co se Číňanům jako prvním povedlo úspěšně umístit svou sondu na odvrácenou stranu Měsíce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám