Hlavní obsah

ESA pořídila strhující záběry údolí na Marsu. Zřejmě tam kdysi tekla voda

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila video, které takřka dokonale představuje údolí Mawrth Vallis na Marsu. Jedná se o jeden z nejstarších odtokových kanálů na rudé planetě. Sérii snímků pořídila sonda Mars Express (MEX) pomocí své kamery HRSC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: ESA zveřejnila záběrý údolí na MarsuVideo: Reuters

 
Článek

Jedním z různorodých útvarů, které na svém povrchu Mars nabízí, je právě Mawrth Vallis, 600 kilometrů dlouhý a místy až dva kilometry hluboký kaňon.

Leží na hranicích jižních vrchovin a severních plání, tedy se nachází nedaleko rovníku, podobně jako lokality Oxia Planum, Hypanis Vallis a Aram Dorsum. Virtuální přelet začíná v oblasti Chryse Planitia, kde se nalézá ústí kanálu, a pokračuje na vysočinu Arabia Terra.

Hledání života v prastarém údolí

Jak upozorňuje agentura Reuters, na základě impaktních kráterů, které jsou na videu ke spatření, se stáří údolí odhaduje na čtyři miliardy let.

Vše rovněž nasvědčuje tomu, že v této lokalitě kdysi hrála významnou roli voda. Proto zde teoreticky mohou být i stopy života. Mawrth Vallis tak patří mezi oblasti, kde by mohlo přistát vozítko plánované mise ExoMars 2020, jejímž hlavním úkolem bude hledání života.

Co se týká zmiňované sondy MEX, která shromáždila záběry pro video u tohoto článku, tak ta již od roku 2003 slouží ke studiu Marsu z oběžné dráhy kolem něj. Jedná se o první planetární sondu, kterou ESA vypustila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám