Hlavní obsah

Osadníci Marsu budou mít co pít, NASA tam našla obří ledové jezero

NASA objevila na Marsu obří zásobárnu zmrzlé vody. Životadárné tekutiny je v něm jako v Hořejším jezeru a rozléhá se na větší ploše než americký stát Nové Mexiko. Vody je v zamrzlém jezeru asi 12 100 kubických kilometrů. To je skvělá zpráva pro budoucí návštěvníky či osadníky rudé planety. Zamrzlé jezero se navíc nachází ve zvažované oblasti přistání.

Foto: SpaceX, Reuters

Rudá planeta. Brzy by se na ni měli lidé podívat.

Článek

„Zásoba je pravděpodobně nejpřístupnějším zdrojem vody na Marsu. Je v relativně malé hloubce a nachází se na rovném, plochém prostranství, kde bude snazší přistát než v jiných oblastech,“ shrnul Jack Holt z Texaské univerzity.

Tloušťka ledu na planině Utopia Planitia se pohybuje od 80 do 170 metrů a obsah ve zmrzlé hmotě kolísá od 50 do 80 procent. Zbytek směsi tvoří prach a větší kousky horniny. Led je skryt v hloubce jednoho až deseti metrů pod půdou. To znamená, že nebude problém se k němu dostat.

„Zásoba se pravděpodobně utvořila během chumelenic, které v období, kdy byly osy Marsu jinak nakloněny, ve směsi s prachem utvořily ledovou vrstvu,“ vysvětlila na webu NASA geofyzička Cassie Stuurmanová působící na Texaské univerzitě v Austinu.

Náklon osy přímo souvisí s teplotou na povrchu planety, protože mění úhel dopadu slunečních paprsků, a tím pádem i s možným výskytem vody v kapalném skupenství.

Důkaz o životě stále chybí

Dřívější studie naznačují, že byla severní hemisféra Marsu původně pokrytá oceánem a pravděpodobně i přívětivá pro život. Na důkaz, že tam skutečně byl, ale věda stále čeká. Pátrá po něm mimo jiné sonda Curiosity.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám