Hlavní obsah

Na tropickém ostrově Tonga je nezvyklá zima. Místní kupují kabáty a topení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tichomořské souostroví Tonga zažívá jednu z nejchladnějších zim ve svých dějinách. Místní obyvatelé nejsou na teploty okolo deseti stupňů Celsia vybavení a ve velkém skupují mikiny, bundy a přenosná topení. Teploty jsou tu zhruba o 12 stupňů nižší, než je v tomto ročním období obvyklé. Rostou také prodeje termosek nebo léků na nachlazení, napsal ve středu server britského deníku The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Tonga má tropické podnebí, pěstují se zde mimo jiné kokosové palmy (Cocos nucifera), které jsou na chlad velmi citlivé.

Článek

Na konci července naměřila tonžská meteorologická služba TMS ve vesnici Lapaha 9,3 stupně Celsia. Dosavadní teplotní minimum pro celé souostroví je přitom jen o něco nižší: v září 1994 bylo 8,7 stupně. Předpověď na srpen oteplení neslibuje, příští týden by měly podle TMS teploty zůstat okolo deseti stupňů Celsia.

Aktuální vlna chladu je spojená s klimatickým jevem El Niňo. Zatímco severní polokoule se potýká s extrémním horkem, na jihu, kde nyní mají zimní období, zase čelí chladu. Meteorologové z TMS už v červenci v souvislosti s tímto jevem varovali obyvatele Tongy před chladnými nocemi, menším úhrnem srážek a vyšším počtem cyklonů, než bývá v srpnu zvykem.

Výbuch sopky na Tonze vytvořil nejvyšší zaznamenaný sloup popela

Věda a školy

Žil v jediném tichomořském království. Byl jsem tam trochu za exota, říká Čech

Slepá mapa

„Teplé oblečení, mikiny a bundy z Austrálie se prodaly během pár týdnů,“ řekla žena, která má stánek s oblečením v hlavním městě Nuku’alofa. „Je hrozná zima, horší, než bývala. Musím nosit teplé oblečení a pokrývku hlavy, zejména tady na tržišti,“ dodala prodavačka před svým stánkem.

S klesajícími teplotami rostou i prodeje přenosných topení nebo léčiv. Společnost Tonga Gas uvedla, že prodeje plynových topení jsou v posledních týdnech dvojnásobné ve srovnání se stejným obdobím loni. Místní lékárna The Universal Clinic zase musela doobjednat léky na příznaky rýmy a nachlazení. Výrazně lépe se teď prodávají také termosky nebo teplé lůžkoviny, dodal manažer místního obchodu.

Zima tropí hlouposti. Nasněžilo i v Ománu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám