Hlavní obsah

Curiosity nespí, propátrá další oblast Marsu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco s robotickým vozítkem Opportunity se americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) již od loňského června marně snaží obnovit spojení, rover Curiosity pokračuje na planetě Mars v práci. Nyní bude zkoumat zejména prostředí 5500 metrů vysoké hory Mount Sharp, kam se právě přesunul.

Vozítko Curiosity se na Marsu přesunulo do jiné oblastiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vozítko Curiosity podle posledních informací NASA opustilo na Marsu oblast hřebene Vera Rubin a sestoupilo do jílovitého okolí hory Mount Sharp. Rover tam bude, konkrétně na jihu zmíněného pohoří pojmenovaného podle známé americké astronomky Very Rubinové, zkoumat zeminu.

Tým výzkumníků věří, že minerály nalezené v této oblasti jim pomohou porozumět jezerním formacím, které ovlivnily tvar nižších úrovní hory Mount Sharp.

Od loňského prosince podle agentury Reuters vozítko nasbíralo 19 vzorků půdy. Poslední pochází z místa nazývaného Rock Hall, což je rovněž v lokalitě Vera Rubin.

Už sedm let hledá známky života

Sonda Curiosity shání na rudé planetě data od roku 2012, kdy tam zdárně přistála. [celá zpráva]

Cílem této mise je hlavně zjistit, jestli na Marsu někdy existovaly formy života a zda by i v současnosti mohl hostit mikrobiální život. Loni zařízení například nalezlo pradávné stopy organických látek. [celá zpráva]

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Sonda Curiosity na Marsu

S vozítkem Opportunity, které tam je už 15 let, se ztratil kontakt během loňského června, a to v důsledku písečné bouře. Množství prachu v ovzduší totiž způsobilo nedostatek slunečního svitu potřebného pro dobíjení baterií, proto se stroj odmlčel. [celá zpráva]

Rover Curiosity je vybaven radioizotopovým termoelektrickým generátorem, který využívá přirozený rozpad plutonia 238 a dodává energii dvěma lithium-iontovým bateriím. Díky tomu není sonda – na rozdíl od Opportunity – na slunečním záření životně závislá a může fungovat nepřetržitě.

Reklama

Související články

Číňané vyšlou příští rok sondu na Mars

Čína plánuje poslat příští rok misi na Mars. Chce navázat na úspěšné letošní přistání na odvrácené straně Měsíce, oznámila čínská agentura Xinhua News. Mise na...

Výběr článků

Načítám